Anegdote o legendarnim rock glazbenicima: Igla u srcu, čovjek u smeću, pozornica u ruševinama

Rock ‘n’ roll mitologija prepuna je bizarnih anegdota. Dok su se neke od često ponavljanih priča o slavnim glazbenicima pokazale kao puke izmišljotine – ne, Cass Elliot nije se ugušila sendvičem sa slaninom, Keith Richards nije se oslobodio ovisnosti o heroinu transfuzijom krvi niti je Marilyn Manson  izvadio dva rebra kako bi sam sebe mogao oralno zadovoljiti – postoje i one koje su potvrdili sami akteri ili brojni svjedoci. Evo nekoliko primjera!

Drogirani Keith i pretpotopni kit

Da kombinacija teških droga i lakih djevojaka nije uvijek najsretnija, sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvjerio se Keith Richards. Gitarist grupe “The Rolling Stones” uživao je u dražima jedva legalne groupie, kad je LSD, koji je uzeo pola sata ranije, pokazao svoje ružno lice. “Cura, uzgred rečeno vrlo vješta, bila je na meni u trenutku kad me počeo pucati gadan trip. Pred mojim razjapljenim očima, dražesna plavojka počela se preobražavati u morsku neman nalik pretpotopnoj kitopsini. Toliko sam se prestrašio da sam vrisnuo poput curice i zbacio je sa sebe. Nesretnica je slomila trticu!”, ispričao je glazbenik, koji kao najgore iskustvo s drogama izdvaja ono koje je doživio u Švicarskoj. “Nakon što sam šmrkao kokain u kojem je, čini se, bilo strihnina, srušio sam se na pod. Nisam se mogao micati ni govoriti, ali sam sve jasno čuo. Ljudi oko mene vikali su da sam mrtav, a mene je uhvatila paranoja da ću završiti živ pokopan”, prisjeća se. Da s godinama nije postao pametniji, svjedoče naslovnice iz 2006.: na njima se našao ocvali rocker, koji je – pod utjecajem tko zna čega – pao kroz prozor hotelske sobe na Fidžiju te razbio glavu.

Skidajte se, idioti!

Dana 1. ožujka 1969. godine, legendarna grupa “The Doors” nastupila je u “Dinner Key Auditoriumu” u Miamiju. Frontmen Jim Morrison (1943. – 1971.), čije je destruktivno i nepredvidivo ponašanje tih dana bilo na vrhuncu, tijekom koncerta je obožavatelje častio  biranim uvredama. Kako je željena reakcija izostala, na stageu se skinuo gol kao od majke rođen, a mnogi u publici slijedili su njegov primjer. “Bravo, idioti, takve vas volim! Hajde, pokažite mi malo kože!”, bodrio ih je. Uhićen je zbog nedoličnog izlaganja u javnosti, no uspio se nagoditi tako da je, umjesto odlaska u zatvor, odradio besplatan koncert u gradu. S grupom je zadnji put nastupio 12. prosinca 1970. u klubu “The Warehouse” u New Orleansu. Tijekom koncerta, doživio je slom živaca te stalkom za mikrofon divljački lupao po platformi na kojoj je pjevao, sve dok se ova, uz gromoglasan prasak, nije urušila.


Hitler je bio rock zvijezda!

Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, po preseljenju u Ameriku, David Bowie (1947. – 2016.) navukao se na kokain. Kako se u to vrijeme hranio isključivo mlijekom i paprikama, spao je na pedesetak kilograma. Stalno mu je bilo hladno pa je pod toplim kalifornijskim suncem hodao u zimskom kaputu, pogleda uperenog prema nebu – bio je, naime, uvjeren da će ondje svaki čas ugledati NLO-e! Mahnito ponašanje i odgovarajuće izjave umalo su ga koštali medijskog linča, a najveći krivac za to bila je pjevačeva novostečena fascinacija nacizmom. Komentirajući političku situaciju u domovini, u jednoj je emisiji izjavio: “Ja sam jedina alternativa za britanskog premijera. Ondje je potreban fašistički vođa, jer fašizam je u svojoj osnovi nacionalizam. Ako mene pitate, Hitler nije bio političar nego rock zvijezda, možda prva u povijesti. Pogledajte samo njegove snimke: frajer se kretao bolje od Jaggera!”. Zbog tih riječi, narednih mjeseci će se posipati pepelom, tvrdeći kako ih je izustio pod utjecajem opijata. Dugo je trebalo da mu javnost oprosti, a pod povećalom je bio i njegov novi alter-ego Mršavi bijeli vojvoda, kojeg su mnogi interpretirali kao plod rasizmom zadojenog uma.

Ne diše, bacit ću ga u smeće!

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, članovi heavy metal benda “Mötley Crüe” su, osim po glasnoj glazbi, orgijama s groupie djevojkama, teškoj šminki i čizmama s platformama od dvadesetak centimetara, bili poznati po konzumiranju opijata u rasponu od ljepila do heroina. U potonjoj aktivnosti prednjačio je basist Nikki Sixx (na slici!), koji se, prema vlastitom priznanju, “desetak puta predozirao heroinom”. Prvi put mu se to dogodilo na Valentinovo 1986. godine, u londonskom domu njegova dilera. “Srušio sam se na pod kao klada, oči su mi se preokrenule, a usne poljubičastile… Tako su mi barem kasnije ispričali. U ‘pomoć’ mi je priskočio diler, koji me, u želji da me prizove svijesti, mlatio palicom za bejzbol. To mu nije pošlo za rukom pa me, valjda zaključivši da ću ionako odapeti, bacio u kontejner iza svoje kuće”. Sixx se sljedećeg jutra probudio u smeću, a bizarni doživljaj poslužio je kao inspiracija za stihove “Valentine’s in London, found me in the trash” iz pjesme “Dancing on Glass”. Ni nakon bliskog susreta sa smrću nije se opametio. Godinu dana kasnije, ponovno se predozirao, u stanu prijatelja Slasha. U kolima hitne pomoći prestao je disati – pune dvije minute bio je u stanju kliničke smrti. “Spasili su me bolničari, koji su mi ‘šiknuli’ injekciju adrenalina ravno u srce. Jedan od njih bio je obožavatelj benda i, na putu u bolnicu, ponavljao mi je kako ću se izvući. Njegove riječi vratile su mi želju za životom”, prisjeća se. Pjesma “Kickstart My Heart”, koju je grupa objavila 1989. godine, inspirirana je ovim događajem.

Piše: Lucija Kapural

Komentari