Američka prijestolnica zločina: Bijeli prah i krvavi obračuni banda

Koji je grad osamdesetih stekao reputaciju američke prijestolnice zločina? Kada je objavljen pvi broj čuvena modnog magazina “Voguea”? Po čemu se James Buchanan razlikovao od svih ostalih američkih predsjednika? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Dana 4. prosinca 1971. godine, Frank Zappa i “The Mothers of Invention” svirali su u švicarskom gradu Montreuxu. Neki pijani mladić usred koncerta je ispalio signalnu raketu u strop prekriven ratanom, koji je u sekundi zahvatila vatra. Zgrada je izgorjela do temelja, a taj događaj poslužio je kao inspiracija za “Smoke on the Water”, antologijsku pjesmu grupe “Deep Purple”.

2. James Buchanan (1919. – 2013.) jedini je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji se nikad nije ženio. Bio je, istinabog, zaručen za Anne Caroline Coleman, no nakon njene smrti više ga nisu viđali sa ženama. Neki smatraju da je državnik bio homoseksualac, čemu je vjerojatno doprinijelo to što je šesnaest godina živio s Williamom Rufusom, političarem iz Alamabe koga su mnogi, uključujući samog Buchanana, posprdno nazivali “gospođica Nancy”.

3. Od 1961. godine, kad se počeo graditi, do 1990., kad je srušen, Berlinski zid bio je simbol ideološke i geopolitičke podjele poratne Europe. Čak 270 ljudi izgubilo je život pokušavajući preskočiti tri i pol metra visoku betonsku grdosiju koja je odvajala Istočni i Zapadni Berlin. Prvi koji je izdahnuo pod zloglasnom građevinom bio je Peter French – pokosili su ga meci stražara. Krvario je i zapomagao, no pomoć mu nije stigla ni s jedne ni s druge strane zida.

4. Najstarija tvrtka koja je u kontinuitetu poslovala bio je japanski Kongō Gumi. Ta građevinska kompanija neprekidno je poslovala gotovo tisuću i pol godina, od 578. do 2006. godine.


5. Prvo izdanje “Voguea”, najpoznatijega modnog časopisa na svijetu, na kioscima se pojavilo davne 1892. godine. Magazin je bio namijenjen aristokraciji a, osim mode, pokrivao je sport i društvena događanja.

6. Godine 1982. u Zimbabveu je donesen zakon koji je stanovnicima te afričke države zabranio ismijavati ime tadašnjeg predsjednika Canaana Banane. Bivši metodistički svećenik nije imao problema samo s prezimenom. Godine 1997. javno je prozvan kao homoseksualac. Suđeno mu je zbog sodomije, kaznenog djela u toj zemlji, zbog čega je dobio šest mjeseci zatvora.

7. Compton (na slici!) dugo je držao rekord kao vodeći grad po broju ubojstava u Sjedinjenim Državama, a i danas je pri vrhu kriminalne statistike zemlje. Reputaciju prijestolnice zločina stekao je osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su sukobi između bandi “Bloods” i “Crips” bili na vrhuncu. U ratovima oko droge i teritorija često su stradavali nedužni prolaznici, pa su roditelji držali djecu u kućnom pritvoru, puštajući ih samo u školu i nazad. Smanjenju broja ubojstava doprinijelo je primirje između bandi, ali i program “Gifts for Guns”: na inicijativu šerifovog ureda, građanima se dijelilo po sto dolara za svaki komad oružja koji bi predali policiji!

Piše: Lucija Kapural

Komentari