Alkemija riječi: Slavnog pisca i kvazifilozofa tretirali su elektrošokovima i optužili da je prodao dušu đavlu!

Premda bismo njegovo tipično djelo mogli opisati kao romanesknu inačicu self-help literature ili zbirku lijepo uobličenih floskula o sudbini, ljubavi, slobodi i prevladavanju strahova, publike mu ne nedostaje: prodao je više od 350 milijuna knjiga, a nove štanca kao na pokretnoj traci, jednu u dvije godine. Donosimo zanimljivosti iz života kvazifilozofa Paula Coelha!

1. Odrastao je u Rio de Janeiru, u konzervativnoj katoličkoj obitelji. Premda loš učenik, odmalena je vješto baratao riječima, što mu je pomoglo da se obrani od školskih nasilnika: kad bi ga uzeli na zub, odvraćao im je pažnju smišljajući maštovite priče na licu mjesta. Već tada je znao da želi biti pisac, odnosno “osoba koja nosi naočale, ne češlja kosu i ima obavezu biti neshvaćena od strane svoje generacije”. Roditelji su, međutim, imali drugačije planove za njega. Prvo su ga prisilno smjestili u strogi internat, a potom, kao 17-godišnjaka, na psihijatriju. Ondje je tretiran sedativima i – elektrošokovima!

2. Od studija prava, koji je upisao po očevoj direktivi, odustao je nakon prve godine. Nakon toga je, putujući po Meksiku i Europi, doživio “duhovno prosvjetljenje”, potpomognuto halucinogenim drogama. Po povratku u Brazil, postao je tekstopisac poznatog pjevača Raula Seixasa, koji ga je navodno inicirao u sotonističke krugove.

3. Prije nego što je postao pisac, za život je zarađivao kao glumac, novinar i direktor kazališta. Literarnu slavu donio mu je roman “Alkemičar: prodan u 65 milijuna primjeraka te preveden na 67 jezika, ušao je u “Guinnessovu knjigu rekorda”. Da, to je ona tanašna knjižica koja vas, suprotno zdravom razumu, pokušava uvjeriti kako će vam se želje ostvariti ako su dovoljno snažne.

4. Sa slikaricom Christinom Oiticicom u braku je već četiri desetljeća, a trenutačno žive u Ženevi, u raskošnoj vili s pogledom na jezero. Vjernost se ne uklapa u njihov liberalan svjetonazor: dok su stanovali u unajmljenom stančiću u Londonu, dijelili su postelju s njegovom ljubavnicom i njenim ljubavnikom!


5. Biografija “O Mago”, djelo Fernanda Moraisa, otkriva piščevu mračnu stranu. Koristeći se dnevnicima koje mu je Coelho svojedobno ustupio, Morais je svijetu otkrio pikantne detalje o njegovu ljubavnom životu, uključujući tri homoseksualne veze i seks s maloljetnicom pred očima njenog rođaka paraplegičara. Spominju se i detalji iz vremena kad je koketirao sa sotonizmom, prakticirao žrtvovanje životinja te navodno sklopio pakt s vragom kako bi postao slavan pisac!

Piše: Lucija Kapural

Komentari