7 zanimljivosti o američkim predsjednicima

U ožujku 1789. godine, usvojen je ustav Sjedinjenih Američkih Država, a u narednom mjesecu ustoličen je prvi predsjednik, George Washington. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivosti o njemu i njegovim nasljednicima:

1. “Otac nacije” Washington u slobodno se vrijeme bavio uzgojem lovačkih pasa. U njegovim dnevnicima preko stotinjak stranica je posvećeno prehrani, njezi i križanju najboljih pasmina, a četveronožnim ljubimcima davao je maštovita imena, kao što su Drunkard, Sweet Lips, Truelove, Vulcan i Tippler. Po isteku predsjedničkog mandata 1797. godine, povukao se iz političkog života i posvetio “alkoholnim pitanjima”. U svojoj destileriji Mount Vernon, koja je u roku od dvije godine postala najveća u zemlji, proizvodio je vrhunski viski od raži te brendi od jabuka i breskvi.

2. John Quincy Adams radne je dane započinjao kupanjem u rijeci Potomac – bez kupaćih gaćica! Činio je to i na temperaturama ispod ništice, uvjeren da upravo plivanju duguje čelično zdravlje. Prema nepotvrđenoj glasini, novinarka Anne Royall nije mogla dobiti intervju s predsjednikom redovitim putem, pa ga je našla na kupanju i sjedila na njegovoj odjeći, uredno položenoj uz obalu, dok nije pristao na razgovor.

3. Zacharyja Taylora, neustrašivog generala koji je preživio brojne krvave bitke, dotukla je – zdjelica višanja! U omiljenom voću posljednji je put uživao 4. srpnja 1850. godine. Višnje su navodno bile kontaminirane vodom prepunom bakterija, pa je predsjednik pet dana kasnije umro od kolere.


4. Millard Fillmore bio je jedan od najbeznačajnijih predsjednika SAD-a, o čemu svjedoči posprdni nadimak “Njegova Slučajnost”. Za razliku od prethodnika Taylora, podržavao je ropstvo te je 1850. progurao tzv. Zakon o odbjeglim robovima.

5. Rutherford B. Hayes zabranio je konzumaciju alkohola u Bijeloj kući ali je, dosadan kakav je bio, poticao pjevanje gospela svake večeri.

6. Da je James Garfield bio ambidekstar, odnosno da je podjednako vješto pisao lijevom i desnom rukom, dobro je dokumentirano. Prema nekim izvorima, njegova nevjerojatna sposobnost time se nije iscrpljivala – navodno je istodobno mogao pisati latinski tekst jednom a grčki tekst drugom rukom!

7. Jimmy Carter je 1973. godine, u vrijeme kad je bio guverner, podnio službenu prijavu “Uredu za neidentificirane leteće objekte” u Oklahomi. NLO je navodno vidio četiri godine ranije.

Piše: Lucija Kapural

Komentari