7 odlika Otta von Bismarcka

Colorierte Ambrotypie ca. 1874

Ottu von Bismarcku možemo zahvaliti rođenje suvremene socijalne države. Bio je idol milijuna Nijemaca. Nazivali su ga divom među Pigmejima, smatrali su ga velikanom. Inteligentan, promućuran čovjek s nepogrešivim političkim instinktom postao je jednom od vodećih figura u Njemačkoj 19. stoljeća te je ostavio neizbrisiv trag u njezinoj povijesti.

Životinje

Bio je veliki ljubitelj pasa, posebno doga. Tijekom života imao ih je nekoliko, a ističu se Tyras i Sultan. Iako je o njima marljivo vodio brigu, na svojoj je samrtnoj postelji izjavio da žali što prema svojim psima nije postupao bolje. Osim pasa volio je i konje te je bio odličan jahač.

Strastveni pušač

Posebno je volio lule. Najdraža mu je bila jedna porculanska, koju su mu poklonili njegovi poklonici za 70. rođendan.

Poliglot

Osim njemačkog jezika Otto von Bismarck tečno je govorio engleski, francuski, poljski, turski i talijanski jezik.

Pivopija

Studirao je pravo na Sveučilištu Göttingenu te agronomiju na Sveučilištu Greifswald. Kao student često se tukao i volio se provoditi s prijateljima uz veće količine vina ili piva.


Roditeljstvo

Jednom je u pismu sestri ovako opisao roditeljstvo: “S jedne strane dječak koji riče u duru, s druge djevojčica koja to čini u molu, dvije dadilje pjevaju, a ja, revni pater familias, sjedim okružen mokrom odjećom i bočicama za hranjenje.”

Zelena juha

Volio je jesti juhu od zelene pšenice i smatrao je da mu ona daje energiju za radne obveze.

Željezni kancelar

Zahvaljujući svojoj odlučnoj politici koja se temeljila na principima realpolitike prozvan je Željeznim Kancelarom. Poznat je i po čuvenoj izjavi: “Veliki problemi neće se riješiti govorima i većinskim odlukama, već željezom i krvlju.” 

Piše: Gordana Holjevac

Komentari