A kako drugačije – torbicom protiv neonacista!

Fotografija: Hans Runesson

Fotoreporter Hans Runesson je 13. travnja 1985. snimio legendarnu fotografiju na kojoj žena s torbicom udara jednog od neonacista u Växjöu u Švedskoj. Ova je fotografija u Švedskoj proglašena fotografijom stoljeća, a smatra se da je postala popularna iz nekoliko razloga. Ona prikazuje, ili točnije smatralo se da prikazuje, stariju ženu koja se sama i onako ranjiva suočava sa simbolom nasilja, neonacističkim skinheadsima. Skup neonacista odnosno Stranke Nordijskog Reicha odobrile su švedske vlasti, a tijekom njega, kao i uostalom prije samog okupljanja započeli su sukobi ljevičara i  neonacista. U sukobu u kojem je bilo gađanja jajima, udaranja raznim dijelovima tijela bez pravog nišanjenja cilja, skupina krajnje desnice završila je “hrabro” skrivena u toaletima gradske željezničke stanice, čekajući policiju da ih odveze na sigurno.

Tko je žena na fotografiji?

Žena koja je u trenutku snimanja fotografije imala 38 godina, zvala se Danuta Danielsson. Njezina je majka kao poljska Židovka preživjela pakao holokausta. Danuta je iznervirana neonacistima i njihovim slobodnim propagiranjem nacističke ideologije automatski  reagirala zamahivanjem jedinim “oružjem” koje je u tom trenutku imala pri ruci. Kako je Danuta završila uopće u Švedskoj? Danuta je tijekom jazz festivala upoznala Björna “Besona” Danielssona u rodnoj Poljskoj 1981. godine. Iste su se godine vjenčali, te su se zajedno preselili u Švedsku samo godinu dana kasnije. Iako je Danuta u trenutku fotografiranja bila žena u, recimo, najboljim godinama života, doživljena je kao stara dama vjerojatno zbog svog držanja, odjeće i izraza lica, što ju je učinilo znatno starijom nego što je bila. Imala je kasnije problema s mentalnim zdravljem i izvršila je samoubojstvo samo tri godine nakon što je snimljena ova fotografija, skočivši s vodotornja u Växjöu.

Neželjeni kip

Kasnije je dobila i svoj kip, a prema riječima njezina sina, više je puta požalila zbog ove fotografije i zasigurno ne bi bila sretna zbog kipa jer sa samom  fotografijom nije bila zadovoljna. Muškarac kojega je lupila svojom torbicom, identificiran je kao Seppo Seluska, neonacist koji je kasnije mučio i ubio homoseksualnog Židova, za što je i osuđen.


Dautin je kip izradila švedska kiparica Susanna Arwin 2014. Izradom ovog kipa ne samo da je bila nezadovoljna obitelj Dautine već i sam fotograf. Potonji je objasnio razloge svog nezadovoljstva, a to je prije svega činjenica da prije korištenja fotografije za izradu kipa, nije tražena njegova dozvola, a kao drugo da se izdvajanjem njezine osobe izvan konteksta fotografije gubi smisao cijelog zbivanja. Jedan Dautin kip se danas nalazi u vrtu švedskog hotelijera Lassa Didinga u Varbergu, dok je drugi postavljen u gradu Alingsåsu.

Završit ćemo ovaj članak riječima pjesnika Marka Graniera, a koje je posvetio  ovoj introvertiranoj heroini:

Ovisno o moći koju preferirate
torbica Vaših heroja ili heroina, će izgubiti na težini, postati nebitna izokrenutom oku,
stisnuti se u riječ, ili će pak dobiti gravitacijsku silu vriska – njihala.(slobodan prijevod)

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari