A kako drugačije – torbicom protiv neonacista!

Fotografija: Hans Runesson

Fotoreporter Hans Runesson je 13. travnja 1985. snimio legendarnu fotografiju na kojoj žena s torbicom udara jednog od neonacista u Växjöu u Švedskoj. Ova je fotografija u Švedskoj proglašena fotografijom stoljeća, a smatra se da je postala popularna iz nekoliko razloga. Ona prikazuje, ili točnije smatralo se da prikazuje, stariju ženu koja se sama i onako ranjiva suočava sa simbolom nasilja, neonacističkim skinheadsima. Skup neonacista odnosno Stranke Nordijskog Reicha odobrile su švedske vlasti, a tijekom njega, kao i uostalom prije samog okupljanja započeli su sukobi ljevičara i  neonacista. U sukobu u kojem je bilo gađanja jajima, udaranja raznim dijelovima tijela bez pravog nišanjenja cilja, skupina krajnje desnice završila je “hrabro” skrivena u toaletima gradske željezničke stanice, čekajući policiju da ih odveze na sigurno.

Tko je žena na fotografiji?

Žena koja je u trenutku snimanja fotografije imala 38 godina, zvala se Danuta Danielsson. Njezina je majka kao poljska Židovka preživjela pakao Holokausta. Danuta je iznervirana neonacistima i njihovim slobodnim propagiranjem nacističke ideologije automatski je reagirala zamahivanjem jedinim “oružjem” koje je u tom trenutku imala pri ruci. Kako je Danuta završila uopće u Švedskoj? Danuta je tijekom jazz festivala upoznala Björna “Besona” Danielssona u rodnoj Poljskoj 1981. godine. Iste su se godine vjenčali, te su se zajedno preselili u Švedsku samo godinu dana kasnije. Iako Danuta u trenutku fotografiranja bila žena u, recimo, najboljim godinama života, doživljena je kao stara dama vjerojatno zbog svog držanja, odjeće i izraza lica, što ju je učinilo znatno starijom nego što je bila. Imala je kasnije problema s mentalnim zdravljem i izvršila je samoubojstvo samo tri godine nakon što je snimljena ova fotografija, skočivši s vodotornja u Växjöu.

Neželjeni kip

Kasnije je dobila i svoj kip, a prema riječima njezina sina, više je puta požalila zbog ove fotografije i zasigurno ne bi bila sretna da se po njoj izradi kip jer sa samom  fotografijom nije bila zadovoljna. Muškarac kojega je lupila svojom torbicom, identificiran je kao Seppo Seluska, neonacist koji je kasnije mučio i ubio homoseksualnog Židova, za što je i osuđen.


Dautin je kip izradila švedska kiparica Susanna Arwin 2014. Izradom ovog kipa ne samo da je bila nezadovoljna obitelj Dautove već i sam fotograf. Potonji je objasnio razloge svog nezadovoljstva, a to je da prije korištenja fotografije za izradu kipa, nije tražena njegova dozvola, a kao drugo da se izdvajanjem njezine osobe izvan konteksta fotografije gubi smisao cijelog zbivanja. Jedan Dautin kip se danas nalazi u vrtu švedskog hotelijera Lassa Didinga u Varbergu, dok je drugi postavljen u gradu Alingsåsu.

Završit ćemo ovaj članak riječima pjesnika Marka Graniera, a koje je posvetio  ovoj introvertiranoj heroini:

Ovisno o moći koju preferirate
torbica Vaših heroja ili heroina, će izgubiti na težini, postati nebitna izokrenutom oku,
stisnuti se u riječ, ili će pak dobiti gravitacijsku silu vriska njihala.(slobodan prijevod)

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari