Zanimljivosti iz povijesti: Tekuće zlato, mrtvi pobjednik i tajanstvena pločica

Kome je Staljin tepao kao “mome Himmleru”? O kojoj su poslovnoj ženi početkom devetnaestog stoljeća pričali kao o “vještici s Wall Streeta”? Što je Rongorongo? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. U trenutku kad je pobijedio na konjičkoj utrci Belmont Park 1923. godine, američki džokej Frank Hayes bio je – mrtav! Muškarac je, naime, bio srčani bolesnik, a netom prije nego što je prošao kroz cilj doživio je infarkt.

2. Drevni Rimljani usnu su šupljinu redovito ispirali – ustajalim urinom! Zvuči odvratno, no ova je praksa bila poprilično efikasna: urin, naime, sadrži amonijak, prirodno sredstvo za čišćenje. Da stvar bude zanimljiva, ova vodica za ispiranje usta prodavala se pod slikovitim nazivom “tekuće zlato”.

3. Henrietta Green (1834. – 1916.) bila je jedna od rijetkih uspješnih poslovnih žena svog vremena. Financijerka koju su nazivali “vješticom s Wall Streeta” bila je strahovito škrta. Poznato je, primjerice, da je odbila platiti liječenje sinu koji je slomio potkoljenicu, pa je dječaku zbog neadekvatne njege na koncu amputirana noga.

4. Moai, divovski kipovi kamenih glava, nisu jedini misterij Uskršnjih otoka. U 19. stoljeću, europski istraživači zainteresirali su se za dvadesetak drvenih pločica s tekstovima napisanim u različitim pravcima. Nazvani “Rongorongo”, što na jeziku naroda Rapa Nui znači “recitirati”, do danas nisu dešifrirani, a ni autohtoni stanovnici nisu znali što znače.


5. Gruzijac Lavrentij Pavlovič Berija (1899. – 1953.), šef sovjetske policije NKVD-a, odigrao je fatalnu ulogu u Staljinovim čistkama u kojima su brojni nedužni ljudi izgubili živote po zatvorima i logorima na temelju iskonstruiranih optužbi i iznuđenih priznanja za nepočinjena djela. Staljin ga je smatrao najsposobnijim suradnikom, a američkom predsjedniku Rooseveltu predstavio ga je riječima “moj Himmler”.

6. Julius Schreck (1898. – 1936.) u povijesti je zapamćen kao prvi zapovjednik zloglasnog SS-a. U to vrijeme, Schutzstaffel (“zaštitni odred”) još nije bio moćna organizacija kakva će postati pod Himmlerovom palicom, već malena jedinica zadužena za osiguranje. Nakon što je napustio tu funkciju, Schreck je dobio posao Hitlerova osobnog vozača.

7. Običaj bojanja hrane star je gotovo koliko i gastronomija sama. Šafran, kari i kurkuma koristili su se kako bi se jelima podarila žuta boja, a ona ljubičasta u antici su se dobivala kuhanjem žlijezda morskih volaka. Na dvorovima drevnih kineskih vladara koristile su se i srebrna te zlatna boja, umiješane od listića tih plemenitih kovina.

8. Slavonske snaše u prošlosti bacale bijeli grah dok su išle na Polnoćku. Vjerovalo se, naime, da će kokoši zbog toga nesti više jaja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari