Ponuda koja se ne odbija: Zanimljivosti o najboljem gangsterskom filmu svih vremena

Prošlo je gotovo pola stoljeća otkako je Francis Ford Coppola ekranizirao roman Marija Puza, no “Kum” nije izgubio ništa od svoje epske raskoši i dramske snage. Nagrađen s tri “Oscara”, vječno u vrhu lista najboljih filmova svih vremena, redefinirao je žanr kriminalističkog filma i iznjedrio neke od najnezaboravnijih filmskih citata. Za vas smo pripremili ponudu koja se ne odbija – zanimljivosti o kultnom remek-djelu sedme umjetnosti!

1. Coppola je u filmu angažirao većinu pripadnika svoje obitelji: redateljeva sestra Talia Shire portretirala je Connie Corleone u svim nastavcima trilogije; majka Italia Coppola statirala je u sceni sastanka u restoranu, otac Carmine Coppola imao je epizodnu ulogu pijanista; sinovi Giancarlo i Roman bili su statisti u sceni u kojoj Sonny prebija Carla, kao i na sceni sprovoda. Kći Sofia Coppola, danas uspješna redateljica a tada desetomjesečna beba, imala je filmski debi u sceni krštenja pred kraj filma, dok je u “Kumu II.” portretirala bezimenu djevojčicu, imigranticu na brodu koji dovodi Vita Corleonea u New York. Nastupila je i u zadnjem dijelu trilogije, u ulozi Michaelove kćeri Mary Corleone, ali su kritike bile toliko nesmiljene da je odlučila zauvijek napustiti glumačku profesiju.

2. Događaji na platnu bili su više nego krvavi, ali su se glumci unatoč tome – ili možda baš zbog toga – na setu zabavljali poput male djece. U nestašlucima su prednjačili Marlon Brando, James Caan i Robert Duvall, koji su se natjecali tko će više puta pokazati golu stražnjicu za vrijeme snimanja. Pobjedu je odnio Brando, koji je hlače spustio i za vrijeme snimanja čuvene scene vjenčanja. Caan i Duvall priznali su poraz, uručivši mu remen s ugraviranim riječima “Moćni kralj gole guze”.

3. Coppolin izbor glumaca nije bio u skladu sa željama šefova “Paramounta”, a osobito im se nije sviđao Marlon Brando u ulozi Vita Corleonea (glumac je bio na zlu glasu zbog brojnih ekscesa na snimanju prethodnih filmova). Studio je kao mafijaškog bossa vidio Laurencea Oliviera, ali je ovaj bio nedostupan zbog zdravstvenih razloga (“Na samrti sam!” rekao im je, mada je poslije poživio još lijepih osamnaest godina). Teškom mukom, Coppola se uspio izboriti za Branda, pod uvjetom da ga drži pod kontrolom. Brando je pak imao vlastiti uvjet: da Burt Reynolds, koji je konkurirao za ulogu Sonnyja, prestane konkurirati za ulogu Sonnyja. “On nije glumac već šugava TV zvijezda… A uz to mi ide na živce!” izjavio je.

4. Lenny Montana, kršni glumac koji je portretirao opakog ubojicu Lucu Brassija, hvalio se producentima da je i u privatnom životu radio za kriminalnu organizaciju, i to u funkciji tjelohranitelja i povremenog palikuće.


5. Marlon Brando zamislio je da bi don Corleone trebao izgledati poput buldoga, pa se na audiciji pojavio s vatom naguranom u usta. Za potrebe snimanja, izradili su posebnu protezu koja je glumcu podarila željeni fizikus, kao i specifičan način govora.

6. Brandov smisao za neslane šale do izraza je osobito došao u sceni u kojoj ga njegovi ljudi nose na kat po povratku iz bolnice: kako bi im otežao posao, nestašni glumac sakrio je utege pod odjećom.

7. Najskuplja scena u filmu bilo je Sonnyjevo smaknuće na naplatnim kućicama. Coppola ju je morao snimiti iz jednog ponavljanja: na tijelu glumca Jamesa Caana bilo je pričvršćeno čak 149 “žabica”, minijaturnih eksplozivnih naprava koje su simulirale rane što nastaju prilikom rafalne paljbe.

8. James Caan i Gianni Russo nisu mogli podnijeti jedan drugog. Tijekom scene u kojoj prvi tuče drugog, dva Russova rebra tobože su slučajno zaista slomljena!

Piše: Lucija Kapural

Komentari