5 povijesnih znamenitosti koje su devastirane tijekom nedavnih ratova na Bliskom Istoku

Osim ljudskih žrtava, brojni sukobi na Bliskom Istoku, kolijevci ljudske civilizacije, nanijeli su golemu i nenadoknadivu štetu tamošnjim arheološkim spomenicima. Izdvojili smo pet notornih slučajeva takve destrukcije koji su se dogodili tijekom proteklih 15 godina.  

Budine statue u Bamiyanu

U nišama u dolini Bamiyan u Afganistanu nekada su stajale dvije najveće uspravne statue Bude na svijetu, visine 55 i 38 metara. Bile su stare najmanje 1500 godina te su činile dio kompleksa budističkih vjerskih objekata u spomenutoj dolini. Statue su 2001. demolirali talibani koji su tada zavladali Afganistanom.

Pljačka arheoloških nalazišta i muzeja u Iraku


Prilikom invazije snaga Koalicije predvođene SAD-om na Irak 2003. nije stvoren adekvatan plan o zaštiti neprocjenjive arheološke baštine države na čijem se teritoriju nalaze ostatci nekih od najstarijih civilizacija u ljudskoj povijesti. Procjenjuje se da je samo do kraja 2005. ukradeno između 400.000 i 600.000 povijesnih artefakata.

 Krak des Chevaliers

Jedna od najvećih križarskih utvrda u Svetoj Zemlji i jedna od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda općenito nalazi se na granici Sirije i Jordana. Tijekom Sirijskog građanskog rata utvrdu su zaposjele pobunjeničke snage. Vladine su snage izvele nekoliko topničkih i zračnih napada na dvorac. U ožujku 2014. dvorac su zauzele vladine snage. Točan opseg razaranja još uvijek nije poznat.

Grad Nimrud

Prijestolnica asirskog kralja Ašurnasirpala II. (9. st. pr. Kr.) nalazi se na području današnjeg Iraka. Kraljeva palača bila je ukrašena velikim reljefima od kamena i slonovače koji prikazuju kralja u borbi, tijekom lova i za vrijeme vjerskih obreda. Arheolozi su istražili samo mali dio ruševina grada. Pobornici tzv. Islamske Države Iraka i Sirije su 2015. koristeći se buldožerima i dinamitom devastirali velik dio grada.

Hramovi u Palmiri

Antički grad Palmira u današnjoj središnjoj Siriji dom je mnogih drevnih hramova posvećenih bogovima Belu i Baalshaminu s karakterističnim stupovima. Izgradili su ih Kanaanci, narod kojeg se često spominje u Bibliji te kojeg se smatra istovjetnog Feničanima. Mnogi od njih također su pali žrtvom fanatičnih pripadnika Islamske države.

Piše: Boris Blažina

Komentari