5 misterioznih mozaika

Skriveni anđeo u Aji Sofiji

Tijekom restauratorskih radova 2010. u poznatoj Aji Sofiji, u Istanbulu, otkriven je velik mozaik, koji prikazuje serafina, anđela visokog reda s karakterističnih šest parova krila. Mozaik je bio skriven ispod sedam slojeva boje i željezne pregrade. Vjerojatno je nastao sredinom 14. stoljeća, a kasnije je prekriven zbog muslimanskog protivljenja prikazivanju živih i božanskih bića (anikonizam). Serafin se nalazio pri vrhu jedne kupole tadašnje crkve sv. Sofije, a izvorno je bio jedan od četiriju sličnih mozaika koji su stajali oko prikaza Krista na njenom samom vrhu.

Skrivena karta prorokova groba

Prošle godine u industrijskom parku grada Kiryat Gat u Izraelu otkriven je pod s mozaičkom kartom iz vremena Bizantskog Carstva. Mozaik prikazuje kartu Chortasa (Kortasa), staroegipatskog grada u kojem je navodno pokopan Habakuk, jedan od tzv. manjih proroka hebrejskih pisama iz Staroga zavjeta. Kako je prema tradiciji mjesto Habakukova groba nepoznato, ova je karta doista neobičan pronalazak.

Mozaik kostura

Ove godine u turskoj pokrajini Hatay na sredozemnoj obali i kod granice sa Sirijom pronađen je neobičan podni mozaik s prikazom kostura u ležernoj pozi uz kruh i vino. Mozaik je nekada zauzimao središnje mjesto u jednoj elegantnoj rimskoj vili. Očito aludirajući na prolaznost ljudskog života, natpis uz kostur nudi savjet: „Budi vedar, živi život.“

Mozaik nepoznatog generala

Tijekom istraživanja stare sinagoge na lokalitetu Hukok kod Galilejskog mora u sjevernom Izraelu otkriven je neobičan rimski mozaik. Prikazuje susret između dvije važne ličnosti, ali bez identifikacije, što je prilično neobično za rimske mozaike. Neki smatraju da je lijevi lik visoki svećenik Jeruzalema, dok desnog identificiraju s raznim vojnim licima. Prevladava mišljenje da je riječ o Antiohu VII. Sidetu, vladaru Seleukidskog Carstva (jedne od nasljednica carstva Aleksandra Velikog) u 2. polovici 2. st. pr. Kr., ali neki smatraju da je riječ o samom Aleksandru Velikom. Ako su potonji u pravu, to bi značilo da je riječ o prvom prikazu nebiblijske ličnosti u mozaiku u nekoj sinagogi.


Indijanski mozaici u Mitli

Mitla je arheološko nalazište u državi Oaxaci u južnom Meksiku. Nekada je tu bilo smješteno središte civilizacije Zapoteka. Karakteristika nalazišta su monumentalne palače, hramovi i grobnice, ali najpoznatiji element su neobični zidni mozaici koji se pojavljuju na svim zgradama. Svaki kamen mozaika je posebno izrezbaren te umetnut poput dijela slagalice. To je učinjeno s tolikom preciznošću da nije potrebno vezivo. Čak i s današnjom tehnologijom takav bi proces bio nevjerojatno skup – neki stručnjaci smatraju da su mozaici koštali 10 puta više od samih zgrada. Iako su mozaici sigurno imali neko simbolično značenje, znanstvenici ga zasad nisu uspjeli odgonetnuti.

Piše: Boris Blažina

Komentari