10 malo poznatih činjenica o Staljinu

Josif Visarionovič Staljin smatran je jednim od najgorih diktatora u povijesti čovječanstva. Iako su neizbježne usporedbe s nacističkim prvakom Adolfom Hitlerom, danas je mnogo manje poznat osobni život sovjetskog vožda nego onaj njemačkog firera. Stoga smo u nastavku izdvojili neke manje poznate činjenice o enigmatičnom Gruzijcu.

Volio je vino

To ne znači, međutim, da je bio pijandura. Obično je pio umjereno te je navodno volio sve povezano s vinom, od boca do mirisa, boje i, naravno, okusa. Najdraža mu je bila khvanchkara, poluslatko vino iz rodne Gruzije.

Bio je filmofil

Svaka od Staljinovih brojnih rezidencija bila je opremljena malom kino dvoranom. Osobno je davao upute, uređivao i cenzurirao gotovo sve filmove snimane u SSSR-u. Pored filmova u službenom stilu socijalističkog realizma, Staljin je volio jazz-komedije, vesterne, filmove o gangsterima i filmove u režiji Charliea Chaplina.

Zvali su ga Drug kartoteka

Staljin nije bio dinamičan govornik ili strastven pisac. Svoju je moć izgradio na temelju organizacijskih i birokratskih sposobnosti, domogavši se položaja glavnog tajnika Komunističke partije. Neki su mu stoga podrugljivo dali nadimak Drug kartoteka, ali su to itekako požalili nakon što je preuzeo vlast u svoje ruke.


Bio je nizak

Jedan od najmoćnijih ljudi u povijesti čovječanstva bio je vrlo niska rasta – svega 163 cm. Staljin je očito patio zbog toga, pa ga se uvijek nastojalo prikazati višim, nego što je doista bio.

Izbačen je iz škole

Vjerojatno nikada nećemo saznati zašto. Najčešće se u tom kontekstu spominje ismijavanje cara Nikole II. ili nemogućnost plaćanja školarine, ali neki smatraju da se to dogodilo jer je izostao s previše ispita ili jer je imao zdravstvenih problema.

Bio je čistunac

I to u moralnom smislu. Žestoko se protivio golotinji i porocima u medijima, a kada je vidio francuski poljubac u jednome sovjetskom filmu, toliko se razljutio da je nekoliko godina zabranio prikazivanje bilo kakva poljupca u filmovima. Ova crta njegove ličnosti posebno je zanimljiva jer je u mladosti bio poznat kao veliki zavodnik iako je to kasnije tajio.

Dvaput je nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Bilo je to 1945. i 1948. godine. Nominacija je temeljena na njegovu prilogu završetku Drugoga svjetskog rata. U tom kontekstu moramo napomenuti da je tada sjećanje na sovjetski doprinos pobjedi nad Hitlerom još bilo svježe te da je Staljin tijekom rata prikazivan pozitivno u Zapadnim medijima. Nesumnjivo je pomogla i činjenica da je komisija za Nagrade imala sjedište u Norveškoj, koju su Nijemci tijekom rata okupirali, pa je tako željela izraziti zahvalnost za sovjetski doprinos pobjedi nad Hitlerom.

Bio je nesposoban za vojnu službu

Bila je to posljedica ozljeda iz djetinjstva. Mladi je Staljin, naime, dvaput pao pod kola, te si trajno ozlijedilo lijevu ruku. Prebolio je male boginje, ali su mu na licu ostali ožiljci zbog kojih su mu se vršnjaci rugali te ga uvlačili u tučnjave. Zbog svojih ozljeda Staljin je proglašen nesposobnim za vojnu službu te se nije borio u Prvome svjetskom ratu.

Želio je postati svećenik

Pod utjecajem pobožne majke, Staljinova je prva ambicija bila postati svećenik. Upisao je teologiju na pravoslavnom teološkom sjemeništu u Tbilisiju, ali se razočarao kada je iskusio tamošnju korupciju i nedostatak iskrene pobožnosti te nikad nije završio studij.

Bio je u vezi s 13-godišnjakinjom

Još 1920-ih, u vrijeme kada Staljin još nije imao potpunu vlast, počela je kolati priča da je u 30-im godinama zaveo 13-godišnju djevojčicu. Sovjetski je vođa, naravno, kasnije napravio sve u svojoj moći da utiša te glasine. Nakon njegove smrti je, međutim, KGB ustanovio da je priča istinita – Staljin je u ljeto 1914. godine, kada su ga carske vlasti prognale u Sibir, doista stupio u vezu s 13-godišnjom Lidijom Perepriginom koja je potrajala dvije godine. Staljin ju je zatim, kao i mnoge druge žene svoje mladosti, jednostavno napustio. Imali su dvoje djece – jedno je umrlo vrlo mlado, a drugo, Aleksandar, nastavila je odgajati Pereprigina. Staljin mu se nikada nije javio.

Piše: Boris Blažina

Komentari