VEČER BOKSA U HRVATSKOM POVIJESNOM MUZEJU

PROGRAM:

18 – 00: Večer boksa u Hrvatskom povijesnom muzeju povodom 40. godišnjice boksačkog meča Parlov-Cuello

18 – 00: Izložba  „Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja“ – Otkrij predmet posvećen boksaču Mati Parlovu – „zlatnoj munji iz Pule“

19 – 22: Druženje s članovima boksačkog kluba „Kralj Tomislav“

18 – 00: Suvenirnica – sve muzejske publikacije snižene su 20%


VEČER BOKSA U HRVATSKOM POVIJESNOM MUZEJU

U Noći muzeja 2018. sukladno temi “Muzeji i sport – brže, više, jače” u Hrvatskom povijesnom muzeju održava sevečer boksa povodom četrdesete obljetnice jednog od najvećih sportskih događaja, boksačkog meča Parlov-Cuello održanog 1978. u kojem je Mate Parlov osvojio naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji.

Na tekućoj izložbi Hrvatskog povijesnog muzeja“Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja”, među 216 raznovrsnih predmeta svoje mjesto našla je ispomen značka na „Boks meč Parlov-Cuello 7.1.1978.“ kojom je obilježen jedan od najvećih sportskih događaja u ondašnjoj SFR Jugoslaviji u kojem je Mate Parlov osvojio naslov svjetskog prvaka. Zbog izuzetne popularnosti ovog susreta i samoga Parlova kao sportaša,a upravo je u Noći muzeja 2018. ta značka bila inspiracija za organiziranje događanja posvećenoga boksu u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Mate Parlov je većinu svoje boksačke karijere proveo u amaterskom boksu, a profesionalnu karijeru započeo je 1975. pobjedom nad Argentincem Miguelom Angelom Cuellom kada je nokautom u devetoj rundi osvojio naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po verziji WBC. Parlov se odrekao svog dijela prihoda od 10 000 dolara i osigurao prijenos jugoslavenskoj televiziji koja nije imala izravan prijenos meča iz Milana. Miguel Cuello, do tada nije imao nijedan poraz, ali ubrzo se, nakon poraza od Parlova, povukao iz svijeta profesionalnoga boksa. Meč je putem  televizije pratio i jedan od najboljih boksača svih vremena, Muhammad Ali koji je istaknuo kako bi želio da mu zadnji meč u profesionalnoj karijeri bude protiv Mate Parlova.

Parlov, poznat po nadimcima “Zlatna munja iz Pule“, „Šutljivi bombarder“, o boksu je rekao:Gonila me želja da uspijem u onome u čemu sam osjetio da sam dobar. Nekakav prometejski oganj, volja za postignućem visokih ciljeva. Čim sam krenuo u to, morao sam biti najbolji. Da nisam imao upornost, nikad ne bih došao do vrha.

O IZLOŽBI

Izložba „Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja“ prezentirana je na katu južnog krila barokne palače iz 18. st., jedinom izložbenom prostoru Hrvatskog povijesnog muzeja.

Stoga je svrha i cilj izložbe informirati javnost o razlozima zašto je bitno preseljenje Hrvatskog povijesnog muzeja i realizacija prvog muzejskog stalnog postava. Želimo podsjetiti, na prostorne probleme u kojima Muzej djeluje već desetljećima i na hitnost rješenja trajnoga smještaja.

Izloženo je 216 predmeta iz muzejskog fundusa odabranih ne samo po kriteriju reprezentativnosti, već su izabrani i predmeti koji pokazuju društveni razvoj, predmeti opće i osobne uporabe, privlačnosti (zanimljivi, uzbudljivi i simpatični predmeti), estetske vrijednosti i učestalosti (uobičajeni predmeti).

U izboru i obradi građe sudjelovali su svi kustosi zbirki Hrvatskoga povijesnog muzeja.

Za razliku od situacije u čuvaonicama, na izložbi građa je dostupna i može se razgledati unutar sedam tematskih cjelina: politika, gospodarstvo, obrazovanje, znanost, kultura, svakodnevica i mediji.

BOKSAČKI KLUB „KRALJ TOMISLAV“

Klub je osnovan 1992. godine na inicijativu dr.sc. Damira Škare i grupe zaljubljenika u boks. Klub odmah postaje punopravni član Hrvatskog boksačkog saveza i Zagrebačkog boksačkog saveza.

Članovi Kluba vrlo brzo postižu zapažene rezultate od kojih izdvajamo brončanu medalju Stjepana Božića na omladinskom svjetskom prvenstvu 1992. u Montrealu kao i srebro u Solunu 1983 godine. Aktivni član kluba iz te generacije bio je i Vedran Akrap, kasnije osvajač Svjetskog prvenstva u profesionalnom boksu. Seniori su osvajali više titula prvaka kako u  Hrvatskoj tako i na međunarodnim natjecanjima.

U Boksačkom klubu “Kralj Tomislav” trenirali su i naši proslavljeni majstori borilačkih vještina Mirko Filipović i Branko Cikatić.

Od 2015. godine klub vode dva stručna trenera Marin Morić univ. bacc. cin., te višestruki boksački prvak Hrvatske Josip Grbavac, mag. hist. Tajnik kluba postaje dugogodišnji član i boksački reprezentativac Tomislav Planinić, univ. mag. med. vet. 

Klub aktivno sudjeluje na domaćim i međunarodnim natjecanjima na kojima se poseban naglasak stavlja na mlađe dobne skupine.

Komentari