Sveta mjesta starih Zagrepčana – hodočasnička odredišta Zagrepčana u 17. i 18. stoljeću

Tijekom 17. i 18. st. nije bilo lako putovati do susjednog grada, a kamoli po Europi. O sigurnosti na putovanju da ne govorimo. Međutim, dvije zagrebačke povijesne lokacije – Dolac i Remete – otkrivaju nam kamo su putovali stari Zagrepčani.

Sveta mjesta starih Zagrepčana – hodočasnička odredišta Zagrepčana u 17. i 18. stoljeću nova je izložba u Muzeju Grada Zagreba koja je otvorena od 3.12.2015. Otkriva nam omiljena odredišta naših predaka, ali i važnost vjere u njihovim životima. Usprkos brojnim opasnostima vjernici su posjećivali brojna europska svetišta u nadi da će im se ispuniti njihove želje.

Medaljice su stoljećima jedan od hodočasničkih omiljenih suvenira. Na njima su prikazani svetci, slike ili kipovi koji za vjernike imaju veliku važnost, a na njima obično piše odakle potječu. Tako znamo da su medaljice sa zagrebačih lokaliteta došle iz čak 17 marijanskih svetišta. Na spomenutim je lokacijama pronađeno 210 vjerskih medaljica koje su zagrebački hodočasnici donijeli sa svojih putovanja do čak 22 europska hodočasnička odredišta.

Izložba je tako koncipirana da je na podu ucrtana geografska karta. Na poziciji pojedinog hodočasničkog odredišta stoji postament na kojem su kroz fotografije i tekstove objašnjeni najvažniji podatci o pojedinom svetištu do kojeg su hodočastili Zagrepčani 17. i 18. stoljeća.


Komentari