Rimski grob iz okolice Zagreba

Organizacija izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu
Autor fotografija: Igor Krajcar
Kustos izložbe: Zoran Gregl, Nina Gostinski (Arheološki muzej u Zagrebu)
Grafičko oblikovanje i priprema: Miljenko Gregl (Muzej grada Zagreba), Srećko Škrinjarić (Arheološki muzej u Zagrebu)
Tehnička realizacija postava: Ivan Troha, Robert Vazdar (Arheološki muzej u Zagrebu)
Vrijeme trajanja: 16. 11.- 23. 11.
Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu
Opseg: 5 muzejskih vitrina, 3 postera
Vrsta: prezentacija nove akvizicije
Korisnici: sve skupine posjetitelja
Tema:izložba Nova akvizicija AMZ-a; Rimski grob iz okolice Zagreba zamišljena je kao prezentacija novog predmeta u antičkoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, koji je u nju dospio donacijom Tomislava Sabljara. Na izložbi će biti prezentirano 8 predmeta (6 posuda i 2 komada novca), koji su svi zajedno donirani.

Na izložbi je predstavljen rimski grob, pronađen u Turopolju, kojemu je točna lokacija nepoznata jer se radi o slučajnom nalazu nađenom prilikom kopanja temelja za kuću.

Najzanimljiviji nalaz ove donacije je keramička posuda u obliku kotača jer za nju do sad nije ponađena nikakva analogija. Nepoznati je nalaznik prvo naišao na posudu-kotač jer se nalazila na vrhu groba. Analogije za takvu situaciju imamo u ranocarskim nekropolama u Gornjoj Panoniji. Na nekropoli Gornja Vas-Ravnice na Žumberku, primjerice pronašli smo u nekoliko slučajeva vrčeve s jednom ručkom koji su bili korišteni pri prinošenju žrtve ljevanice, no ova posuda svojim oblikom apsolutna odskače od svega poznatog te nema analogija u literaturi. Kompletan materijal će biti znanstveno obrađen, a do tada ga možemo preliminarno okvirno datirati u ranocarsko razdoblje –  1. st. poslije Krista.

 

 


Preuzeto:

http://www.amz.hr/naslovnica/virtualna-setnja/povremene-izlozbe/2016/nova-akvizicija-amz-a-rimski-grob-iz-okolice-zagreba.aspx

Komentari