Povijest mode i tekstila – predavanja

Predavanja će se održavati u zagrebačkoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić jednom mjesečno do kraja 2016. godine i bit će popraćena PP prezentacijama. Obrađivat će se teme vezane uz povijest odijevanja i mode, teoriju mode i povijest tekstila (tapiserije, ćilima).

Prvo predavanje održat će se na Međunarodni dan žena i bit će hommage najznačajnijoj hrvatskoj modnoj dizajnerici druge polovine 20. stoljeća, Žuži Jelinek. Uz biografske podatke, rad njezinog privatnog modnog salona, poslovne poduhvate i suradnju s tekstilnom i odjevnom industrijom, predavanje će dotaknuti i djelovanje Žuži Jelinek kao spisateljice. Žuži Jelinek bila je prvoklasna krojačica, iznimno poduzetna, nepogrešivo je znala povući hrabre poslovne poteze u pravo vrijeme, uvijek je bila vedra i nasmiješena i cijeli je svoj život marljivo radila.

Odijevanje je nezaobilazan aspekt ljudskog života, te su se mnogi sociolozi, antropolozi, filozofi i semiotičari bavili fenomenom odijevanja i mode. Ustanovili su da zadatak odjeće nije samo zaštita tijela. Odjeća služi i za uljepšavanje i sredstvo je komunikacije. Podjele odjeće su viševrsne: s obzirom na podneblje, kulturu, povijesna razdoblja… Cjelokupna se povijest odijevanja prema ritmovima promjena dijeli na tri osnovne etape, koje se dalje dijele po stilskim razdobljima.
Što je uopće moda, zašto se mijenja, što znače pojmovi dizajn, haute couture, pret-a-porter, antimoda, subkultura, ulična moda, kič i camp u modi saznajte na drugom predavanju u utorak, 5. travnja 2016.


Komentari