Povijest Botaničkog vrta – izložba

Izložbom u gradskoj knjižnici Vrapče obuhvaćene su fotografije zagrebačkoga Botaničkog vrta od njegova osnutka do početka Drugoga svjetskog rata. Godina 1889., kada je izrađen nacrt, smatra se godinom utemeljenja Botaničkog vrta, a prof. Heinz njegovim osnivačem. Radovi na uređenju počeli su već sljedeće godine. Vrt je izgrađen u tzv. pejzažnom stilu sa slobodnim skupinama drveća i krivudavim stazama, a samo je cvjetni parter strogo simetričnih crta. Samo nekoliko godina nakon osnutka, Botanički je vrt imao vrlo bogatu zbirku bilja.

Pripadnost Sveučilištu od samog početka odredila je Vrtu prvu i osnovnu namjenu da služi sveučilišnoj nastavi i znanstvenom radu iako je već i u ona davna vremena imao funkciju gradskoga perivoja. Dapače, tada je to bio uvjet pod kojim mu je gradska općina dodijelila zemljište. Zbog svoje velike obrazovne, kulturno-povijesne i turističke vrijednosti te sveukupnog značenja za grad Zagreb i Republiku Hrvatsku, Botanički vrt PMF-a je od 1971. godine zakonom zaštićen kao spomenik prirode i kulture (spomenik vrtne arhitekture).

Fotografije su prethodno bile izložene u izložbenom paviljonu Botaničkoga vrta povodom 125. godišnjice njegova osnutka. Autori izložbe su dr. sc. Vanja Stamenković, mr. sc. Biserka Juretić i Dubravka Sandev, prof. biologije i kemije. Izložba traje do 30.4.2016.

Komentari