OTOK KRK OMIŠALJ: ANTIČKI DANI NA FULFINUMU 16. – 17. SRPNJA 2016.

Ostaci rimskog grada Fulfinuma iz 1. stoljeća nakon Krista kao i zidine ranokršćanske bazilika s kraja 5. u uvali Sepen nedaleko Omišlja, idealan su ambijent za uprizorenje života u doba antike.

Želja da se kulturna baština koja se posljednjih dvadesetak godina sustavno istražuje i štiti konzervatorskim zahvatima, popularizira, a u turističkom smislu i valorizira, iznjedrila je manifestaciju koja se ove godine održava po deveti put u petak i subotu 16. i 17. srpnja od 11,00 pa sve do 2,00 sata.

Kušajte delicije u kojima su uživali stanovnici starog Fulfinuma:

Nudit će se odojak u medu, janjci na ražnju, a navečer još restoran Rivica nudi svečanu večeru u više sljedova.

Nudit će se antički vol na ražnju s mirisnim travama i sve to začinjeno uz rimske postrojbe,vojni logor, antičke zanate, napitke i glazbu.

Od ugostitelja posebno treba izdvojiti Dražena Lesicu i osoblje restorana Rivica iz Njivica, koji sudjeluju u antičkim večerima svih ovih godina.

Veliki trud za oživotvorenje ovog programa ulažu članovi karnevalskih udruga iz Omišlja, Babani i Omišaljski babani koji u oživljenom rimskom logoru uprizoruju drevno doba.

Gosti će biti udruga Rimljana iz Ptuja sa svojim postrojbama.

Svi koji će doći na Mirine, uz svjetlost baklji uživat će u gastronomskoj ponudi antičkih delicija, autentičnoj glazbi uz Liburnijsku antičku skupina „Ad Rectum“, žongliranju s vatrom, borbi gladijatora i mnoštvu kostimiranih Rimljana različitih profesija i staleža, rimski ratnici i dame. Bit će tu i antički zanati, poput kovača kod kojeg svi mogu kupiti potkovu sa svojim imenom, lončara, tkalje, užara, košaraša , frizera i salona za uljepšavanje.

Car i carica uživat će na svom tronu prekrivenom crvenom svilom, dok ih robovi hlade palminim granama.

Antičke večeri iz godine u godinu privlače sve veći broj turista, te su postale jedna od nezaobilaznih manifestacija kulturnog ljeta u Omišlju.

Preuzeto: http://www.najnovijevijesti.net/otok-krk-omisalj-anticki-dani-na-fulfinumu-15-i-16-srpnja-2016_2826641

Komentari