Jedrenjaci od 17. do 19. stoljeća

Nenad Božić, autor brodova napravljenih prema izvornim jedrenjacima koji su rađeni uglavnom od 17. do 19. stoljeća, umirovljeni je dipl. inženjer. kemijske tehnologije. Cijeli radni vijek radio je u nekadašnjem INA OKI-ju. Ima više hobija kao što su ribolov, aviomaketarstvo i brodomaketarstvo i plovidba rijekama (Kupa i Dunav).
Ljubav prema plovilima usadio mu je otac (mornarički dočasnik vezist u mornarici Kraljevine Jugoslavije), a prema njihovoj izradi djed stolar koji je u Stenjevcu izradio pravu pasaru od 5m. Nenad je tada imao 11 godina i bio mu je „šegrt“.

Brodove je počeo izrađivati već kao stariji osnovac, a prvi jedrenjak kao srednjoškolac (za kojeg je i nagrađen na prvoj Izložbi cvijeća). Slijede redom jedrenjaci visoke kvalitete- kliper Cutty Sark (srebrena medalja na izložbi u Zagrebu), karavela Santa Maria  (4. mjesto na istoj izložbi), linijski jedrenjak US Constitution, (brončana medalja). To je bio zadnji model koji je izlagao, jer se izložba preselila u Rijeku, a transport je vrlo rizičan.. Nakon što je uredio grijanu radionicu od 25m2napravio je braceru Dinka, te seriju od šest manjih modela bracera i jedan trabakul, zatim vrlo zahtjevan kitolovac Charles W Morgan (radio ga je s prekidima 9 godina), te gusarski brigantin Intrepid, dubrovački galijun iz XVI. stoljeća. Gospodina Skomeršića s otoka Krka, svjetskog prvaka u izradi modela, smatra svojim mentorom, jer je od njega mnogo naučio, a pomagao mu je i savjetima. Na njegov nagovor radi brigantin Newsboy, a paralelno i galijun San Huan Nepomucno koji je dovršen prije desetak dana. Slijedi dovršenje Newsboya i izrada mediteranskog šambeka.

Na izložbi su osim modela jedrenjaka izloženi i izvorni nacrti, fotografije, mape Veliki jedrenjaci, knjige o povijesti izrade jedrenjaka i njihovim karakteristikama.

Preneseno: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/jedrenjaci-od-17-do-19-stoljeca/35443


Komentari