Izložba: Rudolf Matz – veliki opus vedrine

Koncepcija izložbe: Zrinka Jelčić
Oblikovanje izložbe: Nikolina Jelavić Mitrović
Oblikovanje plakata: Viola Šebalj

Supružnici Rudolf i Margita Matz, dvoje istaknutih glazbenika, Muzeju grada Zagreba darovali su svoj stan u Mesničkoj ulici 15 i cjelokupnu ostavštinu. Tim su plemenitim činom željeli svoja postignuća ostaviti kao poticaj budućim naraštajima i u obliku memorijalne zbirke sačuvati ambijent u kojem su živjeli i stvarali. Na ovoj je izložbi prikazan dio raznolikog fundusa Zbirke Margite i Rudolfa Matza, u kojoj su njihovi instrumenti, portreti, poprsja, fotografije, diplome, priznanja, plakati, medalje, spomen-vrpce, notni zapisi i tiskana izdanja skladbi Rudolfa Matza te arhiva s bogatom korespondencijom i dokumentacijom. Njome se nastoji potaknuti uređenje njihova doma, gdje bi se Zbirka prezentirala u izvornom ambijentu i priređivala popratna događanja.

Izložbom u povodu 115. obljetnice njegova rođenja, Rudolfa Matza predstavlja se kao svestranog glazbenika, značajnoga za zagrebački glazbeni život 20. stoljeća i pedagogiju violončela. Bio je pedagog, violončelist, dirigent i skladatelj. Kroz tematske cjeline izložba prati njegov umjetnički i životni put od glazbenih početaka, preko značajnih sportskih uspjeha te doprinosa komornom muziciranju, do iznimno zapaženog pedagoškog rada, koji mu je donio svjetski ugled i pozive za članstvo u žiriju na najprestižnijim natjecanjima violončelista. Matzova metoda u poučavanju violončela, prikazana u njegovu opsežnom djelu Prve godine violončela, osigurala mu je velik ugled u violončelističkim krugovima. Značajan je doprinos dao i razvoju muzikoterapije.

Također je istaknuta njegova uloga u promicanju zborskog pjevanja te angažman u značajnim kulturnim događajima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Matzov skladateljski rad, inspiriran ponajviše folklorom, ilustriran je važnim koncertima i djelima iz njegova opusa.


Duhovit i društven, bio je omiljen među studentima, a dom Matzovih bio je kultno mjesto glazbenog i intelektualnog života Zagreba.

Mnogo je pisanih tragova o Matzovu skladnom obiteljskom životu sa suprugom Margitom, profesoricom klavira i čembalisticom, koja je zbog židovskog porijekla tijekom Drugoga svjetskog rata bila u opasnosti, pa se par tada povukao iz javnosti.

Uređenjem njihova stana i otvaranjem memorijalne zbirke prezentirat će se Matzova umjetnička ličnost u autentičnom ambijentu. Tako će njegova ostavština ostati aktualna kao važan dio hrvatske glazbene baštine, čime će smisao njegove donacije biti ispunjen.

Zrinka Jelčić

Preuzeto: http://www.mgz.hr/hr/naslovnica/

Komentari