Izložba Magister Giotto – Kapela Scrovegni

Talijanski institut za kulturu i Arheološki muzej u Zagrebu predstavljaju impresivnu izložbu MAGISTER GIOTTO – KAPELA SCROVEGNI u produkciji talijanske tvrtke Cose Belle d’Italia Media Entertainment od 7. studenoga 2018. do 15. siječnja 2019. godine u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6.

Izložba je posvećena jednom od ključnih protagonista talijanske povijesti umjetnosti Giottu di Bondoneu (1267. – 1337.) i posjetiteljima donosi jedno od najvećih remek-djela umjetnika Giotta, Kapelu Scrovegni u Padovi, koja je oslikana fresco tehnikom između 1303. i 1305.

Izložba u maniri najbolje talijanske filmografije prenosi iskustvo sadržaja putem glazbene drame koristeći najnaprednije tehnologije, kombinirajući sugestivne prikaze, originalnu glazbu džezista Paola Fresua te naraciju na hrvatskom jeziku za koju je glas dao glumac Ozren Grabarić, omogućujući posjetitelju vrhunsko kulturno-umjetničko putovanje i otkrivanje tajanstvenih značenja Giottovih djela. Putem multimedijalne izložbe posjetitelj uranja u doživljaj veličanstvenog ciklusa freski koje je stvorio veliki talijanski umjetnik Giotto s članovima svoje radionice između 1303. i 1305. godine u kapeli Scrovegni u Padovi. Uz hrvatski, izložba je dostupna i na talijanskom (glumac Luca Zingaretti) i na engleskom jeziku.

Izložba je konceptualno podijeljena u dva dijela. Prvi dio izložbe obrađuje umjetnički i teološki sadržaj freski u uzbudljivoj i teatrološkoj instalaciji, dok drugi dio baca svjetlo na korištene slikarske tehnike i povijesno razdoblje kroz kratki film snimljen u potpunosti unutar Kapele Scrovegni.

Kapela Scrovegni jedno je od najvećih remek djela zapadne umjetnosti. Njena priča počinje 6. veljače 1300. godine kada je Enrico Scrovegni, bogati bankar iz Padove, kupio područje na kojemu je nekada stajala antička rimska arena. Na tom mjestu dao je izgraditi raskošnu palaču s pripadajućom kapelom. Enrico je angažirao tada 35-godišnjeg Giotta, da ukrasi kapelu koja je trebala služiti kao privatni oratorij i grobni spomenik. Oslikavajući Kapelu, Giotto je trebao slijediti izuzetno kompleksan ikonografski i teološki program koji, uz majstora, otkriva prisutnost teologa izuzetne doktrinalne sofisticiranosti. U tadašnjoj atmosferi punoj očekivanja koja zrači iz prvog Jubileja u povijesti Katoličke crkve, odnosno Svete godine koju je proglasio papa Bonifacije VIII. u veljači 1300. godine, Kapela na svojim freskama donosi Božju pomirbu s čovječanstvom i ukazuje na put kojim čovjek mora kročiti kako bi se mogao nadati spasenju.


MAGISTER GIOTTO – KAPELA SCROVEGNI je izložba koju su kreirali kustosi Alessandro Tomei, profesor povijesti srednjovjekovne umjetnosti i Giuliano Pisani, klasični filolog i povjesničar umjetnosti, u uskoj suradnji s autorom, umjetničkim ravnateljem i redateljem Lucom Mazzierijem, i izvršnom direktoricom, arhitekticom i dizajnericom Alessandrom Costantini, pod kreativnom supervizijom Renata Saporita, predsjednika Uprave tvrtke Cose Belle d’Italia Media Entertainment.

MAGISTER je inovativni format izložbene prezentacije koji ima za cilj promicanje ljepote kroz unapređenje talijanske kulturne baštine i njenu revitalizaciju na suvremen način. Kao što Renato Saporito, predsjednik Uprave tvrtke Cose Belle d’Italia Media Entertainment, kaže: “Naš je izazov promicanje ljepote kroz poboljšanje talijanske kulturne baštine, njezine revitalizacije na suvremen način, istodobno ostajući vjerni četirima ključnim faktorima: kulturi, tehnologiji, emociji i znanstvenoj disciplini”.

Koncept formata MAGISTER otvoren je za internacionalizaciju i predstavlja prvu trilogiju izložbi velikih umjetničkih majstora: MAGISTER GIOTTO (2017), MAGISTER CANOVA (2018) – pod pokroviteljstvom talijanskog Ministarstva za kulturne imovine i aktivnosti – i MAGISTER RAFFAELLO (u pripremi)

Preuzeto: Arheološki muzej u Zagrebu

Komentari