Izložba Hrvatski ratnici – Ukrajina

Moto klub specijalne policije iz Domovinskog rata i Hrvatski povijesni muzej
imaju čast pozvati Vas na svečano otvorenje izložbe umjetničke fotografije.

„HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA“
Povodom 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata
 
Svečano otvorenje će se održati 30. studenoga 2018. u velikoj dvorani
Hrvatskog povijesnog muzeja, u Matoševoj 9, Zagreb, s početkom u 19 sati.

Izložba umjetničkih fotografija „HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA“ dio je istoimenog projekta Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata (MKSP), a koji je u cjelini svojim nazivom, sadržajem i porukom posvećen hrvatskom ratniku u svim povijesnim vremenima. Projekt je uključivao putovanje motociklima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovine tijekom Prvog svjetskog rata, susret s lokalnim vlastima i policijom.

Putovanju su se pridružila i dva člana akademske zajednice, dr. sc. Amir Obhođaš, povjesničar iz Hrvatskog državnog arhiva, istraživač hrvatske vojne povijesti, te dr. sc. Jevgenij Paščenko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvanredni profesor na Katedri za ukrajinski jezik i književnost, istraživač i autor knjige “Hrvatski grobovi 1914.-1918., Karpati, Galicija, Bukovina“.
 
Na temelju prikupljenih materijala s putovanja MKSP je pripremio istoimeni dokumentarni film „HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA“ i predmetnu izložbu umjetničkih fotografija. Izložene fotografije prate sedmodnevno putovanje u Ukrajinu na koje su članovi MKSP-a krenuli 18. lipnja 2018. iz Zagreba te ga nastavili kroz Mađarsku, Poljsku i Češku.
Autor fotografija je Tomislav Veić, ujedno i sam branitelj.
Izložba će biti otvorena za javnost od 30. studenog 2018. do 03. ožujka 2019. godine.

 
Na svečanom otvorenju o projektu i izložbi „HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA“ će govoriti:


  1. g. Dorijan Vrbanac, predsjednik Moto kluba Specijalne policije iz Domovinskog rata,
  2. g. Nikola Tominac, pukovnik u miru,
  3. dr. sc. Amir Ophođaš, povjesničar iz Hrvatskog državnog arhiva,
  4. dr. sc. Jevgenij Paščenko, izvanredni profesor na Katedri za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari