Faust Vrančić

IZLOŽBA 26.01.2017. – 16.02.2017.

Knjižnica Staglišće u Zagrebu 

Odjel za djecu i mlade

Dr. sc. Marijana Borić, zaposlenica HAZU-a, Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti, autorica je literarnog zapisa o djetinjstvu, školovanju i uspješnoj i obimnoj karijeri Fausta Vrančića.
Edukativna slikovnica objavljena je povodom 400 godina od tiskanja djela “Machinae novae” F. Vrančića, objavljenog u Veneciji 1515. ili 1516. godine. Uz kratku priču o porijeklu i životu F. Vrančića, svestranog renesansnog čovjeka – hrvatskog polihistoričara, izumitelja, filozofa, teologa i jezikoslovca, iznosi se i pregled njegovih najznačajnijih djela i dostignuća. Vrančićevo epohalno djelo “Novi strojevi” objavljeno je 1595. godine u Veneciji, a u njemu je opisao 56 tehničkih izuma, projekata i konstrukcija. Najpoznatiji u toj knjizi je projekt broj 38, glasoviti “Leteći čovjek” (homo volans) – prvi tiskom objavljen crtež padobrana. Iste godine u Veneciji je objavljen i Vrančićev Dictionarium koji sadrži više od 5000 riječi na talijanskom, latinskom, njemačkom, mađarskom i hrvatskom (dalmatinskom) jeziku – temelj hrvatske leksikografije. Vrančić je preminuo 1617. u Veneciji, a njegovi su posmrtni ostaci preneseni u crkvu svete Marije u Luci na otoku Prviću pored Šibenika.
U prostoru knjižnice izloženo je niz dječjih likovnih radova nastalih u okviru edukativne likovne radionice “Faust Vrančić – Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu” tijekom 2016. godine.

Preuzeto: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/faust-vrancic-37116/37116

Komentari