AQUAE IASAE – Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica

Doživite rimske lokalitete uz 3D rekonstrukcije u Arheološkom muzeju u Zagrebu! Prvi put u Hrvatskoj rezultati arheoloških istraživanja predstavljeni su pomoću opreme za virtualnu stvarnost.

U petak, 11.12 otvorena je izložba AQUAE IASAE – Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica. Osim novčića, koje su Rimljani bacali u izvor, na izložbi možete vidjeti i skulpture, reljefe, natpise, spomenike te razne predmete od stakla i metala.

Uz termalni izvor ljekovite vode u današnjim Varaždinskim Toplicama Rimljani su u 1. st. podigli naselje Aquae Iasae koje je bilo kultno-lječilišnoga karaktera. Naselje se sastojalo od javnog dijela i svetišta s hramovima. Rimsko naselje Aquae Iasae nije bilo obično provincijsko mjestašce, već diljem Carstva poznato lječilište zbog izuzetno ljekovite vode. Navodno je i car Karakal posjetio ovo kupalište s vodom temperature 58 stupnjeva. Otkriven je bazen dimenzija 8 x 13,5 metara, a kupalište je imalo bazen s toplom i hladnom vodom te svlačionicu. Stanovnici grada Aquae Iasae posebno su štovali božanstva povezana s liječenjem i vodom. Naselje je opustošeno u IV. st. nakon provale novih naroda i potpuno propalo.

Danas se Aquae Iasae smatraju najbolje očuvanim lokalitetom kontinentalnog dijela Hrvatske na kojem lječilišni turizam još postoji. Da arheologija može biti opasno zanimanje, dokazuju iskapanja na ovom lokalitetu, na kojem je stalno izvirala vruća voda, sumporni dioksid i ugljični monoksid.


Komentari