Zvijezdu nijemog filma poslužio je – serijski ubojica!

Koja je zvijezda nijemog filma imala bliski susret sa serijskim ubojicom? Odake dolazi tradicija davanja ženskih imena uraganima i tko je protiv nje digao glas? Kojem je političkom komentatoru, zbog njegovih otrovnih pamfleta, odsječena ruka kojom ih je pisao? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Legendarni glumac, redatelj i scenarist Charlie Chaplin (1889. – 1977.) kao tinejdžer je doživio nemilo iskustvo. Dugo hodajući, ožednio je i ušao u neku krčmu, kako bi zamolio šankera čašu vode. Čovjek koji mu je pružio traženo piće toliko ga je, međutim, prestrašio svojim smrknutim licem i čudnim držanjem da je mladić, čim mu je ovaj okrenuo leđa, zbrisao iz ugostiteljskog objekta, ne popivši niti jedan gutljaj. Intuicija ga nije prevarila – nekoliko tjedana kasnije, iz novina je doznao da je čovjek koji mu je utjerao strah u kosti, stanoviti George Chapman, bio serijski ubojica koji je svojim žrtvama – ženama dovoljno naivnim da se za njega zaruče – davao otrovanu vodu i gledao ih kako u agoniji umiru!

2. Običaj davanja ženskih imena uraganima američka Nacionalna meteorološka služba 1953. godine je preuzela od stare pomorske tradicije. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, protiv njega je ustala američka feministkinja i aktivistica za građanska prava Roxcy O’Neal Bolton (1926 . – 2017.), sugerirajući nadležnima da te razorne prirodne sile počnu nazivati po muškarcima. Predložila je čak da im se nadjenu imena američkih senatora, budući da isti “obožavaju kad se stvari nazivaju po njima”. Godine 1979. udario je prvi urgan koji je dobio muško ime – Bob.

3. Francuskinja Jeanne Calment (1875. – 1997.) upisala se u povijest kao najdugovječnija osoba čija dob je službeno registrirana. Umrla je, naime, u – 123 godini! Tijekom životnog vijeka, gledala je podizanje Eiffelovog tornja, upoznala Vincenta van Gogha, upisala se na mačevanje s 85, vozila bicikl da svoje stote, a o njoj je, kad joj je bilo “nježnih” 120, snimljen dokumentarni film. Zanimljivo, žena kojaje nadživjela kćer i unuka pušila je gotovo stotinu godina i redovito konzumirala vino, a tjedno bi pojela gotovo kilogram čokolade.

4. John Stubbs (1544. – 1589.), politički komentator i crtač ilustracija iz elizabetanskog doba, zbog svoga “otrovnog pera” platio je vrlo visoku cijenu. Po nalogu same engleske kraljice Elizabete I., autor oštrih pamfleta, koji nisu štedjeli ni vlast, kažnjen je – odsijecanjem ruke!


5. U zemljama engleskoga govornog područja, raširen običaj je, prije “okidanja” fotoaparata, reći “Cheese” (“sir”). U viktorijanskoj Engleskoj, u tim se prigodama uzvikivalo “Prunes” (“šljive”).

6. Ako slijepo vjerujete Bibliji, na pitanje “Je li prvo bila kokoš ili jaje?” odavno vam je serviran odgovor. U Knjizi Postanka 1:20-22, crno na bijelom stoji, naime, da je kokoš ta koja je “prvotna”!

7. Po nalogu francuskog kralja, kardinal Richelieu (1585. – 1642), svemoćni prvi ministar u Državnom vijeću Luja XIII., donio je dekret o zabrani dvoboja u čitavoj zemlji. Kazna za neposlušne? Odsijecanje glave!

Piše: Lucija Kapural

Komentari