Zub smrti: Vikinškog vođu ubio je – mrtvac!

Nema svatko privilegij umrijeti u vlastitom krevetu, okružen ožalošćenim potomcima – povijest je puna primjera neobičnih smrti. Papa Hadrijan IV. sa svojim se tvorcem susreo nakon što se zagušio muhom koja mu je upala u vino; vojvoda George Plantagenet, notorni pijanac koji je osuđen za veleizdaju, pogubljen je na simbolični način – utopili su ga u bačvi malvazije; engleski kralj Henrik I. umro je od prejedanja omiljenim specijalitetom, paklarama; plesačicu Isadoru Duncan zadavio je vlastiti šal, zaplevši se za osovinu automobila; arhitekt Stanford White ubijen je na krovu Madison Square Gardena, zgrade na kojoj je radio; Atila Bič Božji, jedan od najmoćnijih ljudi svih vremena, izdahnuo je nakon banalnog krvarenja iz nosa; Sergej Jesenjin je, kako bi bio siguran da će doista napustiti ovu dolinu suza, kombinirao čak tri metode suicida (prvo si je prerezao žile, potom se objesio o cijev grijalice, da bi na kraju izgorio od njene pare); ugarski kralj Bela I. izdahnuo je na vlastitom projestolju, kad mu se nadstrešnica srušila na glavu… Pa ipak, način na koji je 892. godine skončao Sigurd Eysteinsson zaslužuje počasno prvo mjesto na listi bizarnih smrti.

Poznatiji kao Sigurd Moćni, ovaj vikinški poglavica željeznom je rukom vladao Orkneyskim i Shetlandskim otočjem, no s vremenom mu je valjda dosadilo biti okružen vodom. Bacivši oko na škotsko kopno, udružio se s još nekoliko kolega poglavica te krenuo u teritorijalnu ekspanziju. Moćna vojska osvojila je sjeverni dio zemlje, pregazila Sutherland i Caithness te, prolijevajući krv svuda oko sebe, pod svoju kontrolu stavila sva područja do današnjeg Moraya. Tom grofovijom, koja se u prošlosti zvala Elginshire, vladao je lokalni poglavica Mael Brigte Krivozubi. Radilo se o časnom čovjeku neugledne fizionomije: nadimak pod kojim će ući u povijest donijeli su mu dugački, neobično istureni zubi koji su podsjećali na one u vepra.

U želji da ubrza stvari, Moćni je izazvao Krivozubog na bitku u kojoj će svaki poglavica odabrati četrdeset najboljih ratnika. Sigurd, koji do časti nije držao ni koliko do lanjskog snijega, na bojišnici se pojavio s dvostruko toliko vojnika, pa su njegove trupe s lakoćom svladale i masakrirale protivnike. Sigurd, koji se nikad nije bojao zakrvariti ruke, osobno je dekapitirao naivnog Brigtea, a njegovu glavu je privezao za svoje sedlo kao trofej. Dok je trijumfalno jurio na svome vrancu, neprijateljeva glava je poskakivala, a jedan od njegovih isturenih zuba zabio se u jahačevu nogu. Rana se, slijedeći valjda karmičke zakone, inficirala, a Sigurd je nekoliko dana kasnije umro od sepse!

Piše: Lucija Kapural


Komentari