Znate li što je to strappado? Ako ste osjetljivi, preskočite naredne retke!

Koji je nacistički zlotvor tijekom Prvoga svjetskog rata umalo izgubio vid? Kakav se sadistički užas krije iza naziva strappado? Koja je drevna civilizacija poznavala neku vrstu predbračnog ugovora? Uživajte u zanimljivim činjenicama uz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Tijekom Prvoga svjetskog rata, Adolf Hitler (1889. – 1945.) zadobio je teške ozljede. Godine 1916., tijekom bitke na Sommei, tjednima je ležao u bolnici nakon ranjavanja, a 1918. je preživio napad plinom, zbog kojeg je djelomično izgubio vid.

2. U drevnom Egiptu, žene su imale zakonsku i financijsku neovisnost. Premda nisu radile izvan kuće, za poslove koje su obavljale bile su plaćene. Nadalje, mogle su prodavati svoje vlasništvo, sklapati pravne ugovore i ostavljati oporuke, a smjele su se čak i razvesti te ponovno udati. U određenim slučajevima, parovi su potpisivali dokument sličan predbračnom ugovoru – sadržavao je popis imovine koju žena donosi u bračnu zajednicu i jamčio kompenzaciju u slučaju razvoda.

3. Nedugo prije nego što je Pjotr Iljič Čajkovski (1840. – 1893.) počeo raditi na svome remek-djelu, baletu “Orašar”, preminula mu je obožavana sestra. Smatra se da je golemi gubitak utjecao na to da sklada melankoličnu melodiju za adagio “Grand Pas de Deux”.

4. Strappado, poznat i kao corda te obrnuto vješanje, popularna je metoda mučenja srednjovjekovnih inkvizitora (na slici!). Ruke optuženika vezivale su se iza njegovih leđa, a potom bi se čvrstim konopcem pričvrstile za visoku drvenu konstrukciju. Taj tretman rezultirao je trenutačnim ičšašenjem ramena i nepodnošljivom bolovima. Ako bi viseći bio odveć žilav da prizna ono što mu se stavljalo na teret, krvnik ga je spuštao gore-dolje, što je bol činilo još strašnijom. Za one koji su se pokazali najtvrđim orasima postojao je i treći stupanj patnje, privezivanje golemih utega na noge, što je vrlo često rezultiralo smrću.


5. Koristeći strategiju “vučjih čopora”, njemačke podmornice u prvim su godinama Drugoga svjetskog rata nanijele teške gubitke savezničkom brodovolju. No, upravo zbog ovakve taktike napadanja, bile su izložene neprijateljskom djelovanju. Kako bi zadržale taktičku pokretljivost, morale su ploviti na površini, što je, razvojem mikrovalnih radara, iskorišteno za njihovo otkrivanje i uništavanje. Prisiljene na zaranjanje, gubile su sposobnost praćenja konvoja, čime se njihova prijetnja znatno umanjila.

6. Automobilski radio 1904. je izumio Amerikanac Lee de Forest, a prvi takvi uređaji u masovnoj su se prodaji našli tek 1930. Na tržište su ih lansirala braća Galvin, vlasnici kompanije “Motorola”. Tijekom te godine, neke države htjele su zabraniti ove naprave, smatrajući da odvlače pažnju vozačima te povećavaju rizik od prometnih nesreća.

7. Zastava američke savezne države Oregon ima različito lice i naličje: s prednje strane, prikazuje službeni grb države (s 1859. godinom, kad je Oregon pridružen SAD-u), a na naličju je prikazana nacionalna životinja – dabar.

Piše: Lucija Kapural

Komentari