Zmije, klokani, sove i medvjedi: Neobični kućni ljubimci čuvenih državnika i umjetnika

Kad običan smrtnik poželi kućnog ljubimca, odlučit će se za psa, mačku, zlatnu ribicu, hrčka, kanarinca ili kornjaču. Kako bi naglasili koliko su posebni, slavni svoju ljubav poklanjaju nešto osebujnijim životinjama. Zanimljivo, i mnogi velikani iz povijesti za sobom su vukli neobične pernate, dlakave i ljuskave prijatelje. Evo nekoliko primjera!

1. Engleska bolničarka Florence Nightingale (1820. – 1910.), začetnica modernog sestrinstva, nije njegovala samo dvonožne ranjenike: još kao djevojčica, pomagala je ozlijeđenim psima i mačkama. U to vrijeme, imala je neobična kućnog ljubimca, bijelu sovu po imenu Atena. Dresura grabežljive ptice pokazala se uspješnom: mala Florence naučila ju je da kljucne njenu sestru kad god bi ova posegnula za njenim stvarima!

2. U svemu osebujan, glumac Nicolas Cage dom dijeli s dvije kraljevske kobre. Gmizave stvorove voli i glazbenik Slash. Na početku karijere, kućnim ljubimcem je zvao pitona po imenu Mark. Shvativši da se njegova “bebica” ponaša čudno – danima je odbijao jesti i spavao je u ispruženom položaju – odveo ga je veterinaru. Dobri doktor je objasnio kako zmija drži dijetu zato što se sprema osladiti svojim vlasnikom, a ispružena je jer mu “uzima mjeru”. Nakon te spoznaje, Slash je poklonio Marka zoološkom vrtu, a sebi je nabavio prikladnijega kućnog ljubimca – mačku. Sreće nije imala ni ljubimica njegovog kolege Alicea Coopera. Golema boa, koju je kontroverzni rocker na nastupima često držao omotanu oko vrata, stradala je na doista bizaran način: ugrizao ju je zaraženi štakor koji joj je trebao biti večera. No, dok bi se od ovih momaka i očekivalo da nabave ljubimce iz horor filma, malo tko bi to očekivao od jedne bakice. Dok njenim vršnjakinjama, onima preživjelim, oko nogu predu umiljate mace, 99-godišnja glumačka veteranka Betty White dom dijeli s kraljevskim pitonom po imenu Jacob. “Volim zmije jer su prekrasne, a ne zahtijevaju stalnu brigu poput pasa i mačaka”, priča ponosna vlasnica.

3. Frank Capra (1897. – 1991.), po mnogima jedan od najvećih američkih redatelja svih vremena, kao kućnog ljubimca je držao gavrana. Ptica, krupni mužjak zvan Jimmy, pojavila se u svim njegovim filmovima između 1938. i 1946. godine.


4. Engleski kralj Henrik III. (1207. – 1272.) bio je vrlo nježan prema svome opasnom ljubimcu. Obožavana polarnog medvjeda, kojeg mu je poklonio norveški monarh Haakon IV., držao je u tvrđavi Tower. Svakog jutra, puštao bi ga do rijeke Temze, kako bi se okupao i uhvatio koju slasnu ribicu.

5. Incitat, ljubimac zloglasna rimskog cara Kaligule (31. – 41.), bio je najrazmaženiji konj svih vremena. Okrutni despot, koji je vlastite senatore tamanio kao muhe, držao ga je u mramornoj staji, prekrivenog purpurnim plaštom, i hranio delicijama iz korita od slonovače. Namjeravao ga je čak imenovati konzulom, ali je ubijen prije nego što je ostvario tu suludu zamisao.

6. Austrijski skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart (1756. – 1791.) nije bio jedini genij u svome kućanstvu. Njegov ljubimac, čvorak, bio je čudo od ptice: gazda ga je naučio brojnim trikovima a, ako je vjerovati legendi, nepogrešivo je znao otcvtkutati prvih nekoliko taktova njegove “Praške simfonije”.

7. Francuski pjesnik Gérard de Nerval (1808. – 1855.) kao kućnog ljubimca je držao jastoga kojem je nadjenuo ime Thibault. Svako toliko, dugorepog raka izvadio bi iz njegova akvarija i odveo u šetnju po pariškim parkovima, da se mali razgiba. Kao komparativnu prednost ovog desetonožca prema konvencionalnijim kućnim ljubimcima navodio je činjenicu da se – ne glasa!

8. Rapper Vanilla Ice imao je jedan hit u karijeri, “Ice Ice Baby” iz 1990. godine, a i taj jedan bio je ukraden. Pad u glib anonimnosti teško je pao ovome emotivnom plagijatoru, pa se neko vrijeme drogirao kao da sutra ne postoji. Kad se sabrao, preselio se na farmu u američkoj saveznoj državi Floridi, gdje živi mirno, uzgajajući beštije i povremeno se baveći glazbenom produkcijom. Među mnoštvom životinja koje laju, rokću, mekeću i muču, posebno mjesto pripada klokanu po imenu Bucky Buckaroo, koji s gazdom dijeli stol, a ponekad i krevet. “Dobio sam ga kad je još bio beba i kad sam ga mogao nositi u rukama. Sad je veći od mene, ali smo toliko povezani da ga ne mogu izbaciti iz kuće. Ima svoju nastambu na farmi, no nerijetko završi u mome dnevnom boravku”, priča ugasla zvijezda.

Piše: Lucija Kapural

Komentari