Zlosretni prijestolonasljednik: Četverogodišnjeg dječaka revolucionari su bacili u tamnicu, a ondje je, u dobi od deset godina, i skončao!

Koji je kraljević kao dijete skončao u tamnici? Gdje je nastao polo, jedan od najstarijih timskih sportova? Tko je izumio šećernu vunu i kakva se ironija u tome krije? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Jedan od najstarijih timskih sportova jest polo. Igra u kojoj natjecatelji na konjima nastoje loptu štapom utjerati u protivnička vrata nastala je u šestom stoljeću prije Krista u Perziji, odakle se s vremenom proširila u Indiju, Kinu, Koreju i Japan. Prvi polo klub u Europi osnovan je na Malti 1868. godine. “Sport kraljeva”, kako mu tepaju, između 1900. i 1936. godine bio je olimpijski sport. Zanimljivo, početkom dvadesetog stoljeća osmišljena je neobična inačica: umjesto s konja, igrači su lopticu pokušavali udariti iz – automobila!

2. Dio između nosa i gornje usne, u literaturi iz anatomije poznat kao piltrum, stari su Grci smatrali najvažnijom erogenom zonom ljudskog tijela. Srednji vijek, manje okrenut erosu a više nebesima, o tome je malenom udubljenju stvorio zanimljivu legendu. Prema njoj, dijete se rađa s punom božanskom sviješću, no tada mu prilazi anđeo i spušta prst na usne, a novorođenče sve zaboravlja. Udubljenje iznad ljudske usne, kazuje priča, upravo je otisak anđelova prsta.

3. Prijestolonasljednik Luj XVII. (1785. – 1795.), sin kraljevskog para Luja XVI. i Marije Antoanete, imao je samo četiri godine kad je počela Francuska revolucija. Zajedno s obitelji, nesretnog dječaka (na slici!) revolucionari su zatočili u pariškoj tamnici Temple, a ondje je, u dobi od deset godina, i skončao – po svoj prilici od tuberkuloze. Roditelje su mu pogubili 1793., a nakon toga javilo se preko stotinu varalica koji su tvrdili kako su upravo oni Luj XVII., nadajući se da će zasjesti na francuski tron.


4. Elegentna crna haljina koju je Audrey Hepburn (1929. – 1993.) nosila u “Doručku kod Tiffanyja”, filmskom klasiku snimljenom po kratkom romanu Trumana Capotea, 2006. godine je na aukciji prodana za dva milijuna dolara, postavši tako najskuplji komad filmske garderobe ikad kupljen.

5. Roman “Cuts Through Bone” 2013. godine je pomeo konkurenciju za najbolji debitantski krimić i osvojio deset tisuća dolara… Organizatori su tek naknadno doznali da njegov autor, Alaric Hunt, “guli” doživotnu robiju zbog ubojstva!

6. U spilji kod sela Areni, na jugoistoku Armenije, arheolozi su pronašli cipelu staru 5.500 godina, što je čini najstarijim otkrivenim komadom obuće. Po posljednjem kriku mode iz kamenog doba, bila je izrađena od jelenje kože, a izgledala je kao križanac papuče i vreće za krumpir.

7. Šećernu vunu, izrazito sladak i ljepljiv slatkiš od kojeg se kvare zubi, početkom dvadesetog stoljeća je izumio Amerikanac William J. Morrison, po struci – zubar!

Piše: Lucija Kapural

Komentari