Zloglasni terorist bio je CIA-in pokusni kunić!

Koji je engleski kralj jedva natucao engleski jezik? Tko je proizveo najglasnije sirene za zračnu uzbunu? Je li CIA doista odgovorna za zločinački put strašnog Unabombera? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Rameshwaram, hinduistički hram u indijskoj državi Tamil Nadu, arhitektonsko je remek-djelo. Izgrađen u dvanaestom stoljeću, diči se najdužim hodnikom među svim indijskim hramovima – njegovih 1212 stupova savršeno su simetrični te, kad se gledaju iz određene točke, stvaraju dojam kao da se odražavaju u nizu zrcala. Izgrađen je u dravidskom stilu, a posvećen je božanstvu razaranja i smrti Śivi.

2. U razdoblju hladnog rata, američki proizvođač automobila “Chryseler” počeo je izrađivati sirene za zračnu uzbunu. Zvuk koji su proizvodile imao je jakost od 138 decibela i mogao se čuti na udaljenosti od dvadeset šest kilometara. Glasnije sirene nisu proizvedene do dana današnjeg.

3. Rikard I., poznatiji pod nadimkom Rikard Lavljeg Srca (1157. – 1199.), zapamćen je kao jedan od najznačajnijih vladara u engleskoj povijesti – suvremenici su ga, naime, doživljavali kao ideala srednjovjekovnog viteza, a kroz stoljeća je stekao legendarni status. Zanimljivo, najpoznatiji engleski kralj engleski jezik jedva je natucao – odvjetak dinastije Anjou-Plantagenet, odrastao je u Francuskoj, a kao vladar je u Engleskoj proveo tek nešto više od šest mjeseci!


4. Za vladavine Fidela Castra, u nekim tvornicama cigara na Kubi zapošljavani su tzv. “čitači”. Njihov zadatak, kako im naziv i sugerira, bilo je čitanje novina, romana i političkih pamfleta radnicima koji su motali cigare, kako bi se razbila monotonija njihova posla i kako bi se isti, ukoliko su bili nepismeni, educirali.

5. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, CIA je sponzorirala bizarnu psihološku studiju na Sveučilištu Harvard. Ispitanicima su na glavu stavljane elektrode, koje su bilježile njihove reakcije dok su bili podvrgnuti verbalnom ponižavanju. Najburnije je reagirao momak pod imenom – Theodore Kaczynski (na slici)! Da, onaj koji je godinama terorizirao Ameriku šaljući pisma-bombe i kojem su mediji prišili nadimak Unabomber. Njegov odvjetnik tvrdio je kako ga je na stazu zločina nagnao živčani slom uzrokovan ovim eksperimentom.

6. Prvi crteži Claudea Moneta (1840. – 1926.), najznačajnijega francuskog impresionista, bili su karikature njegovih profesora. Kad se drznuo narisati dugačak nos ženi koja mu je predavala materinji jezik, za kaznu je morao oprati sve podove u školi.

7. Prva Amerikanka koja je uspjela zaraditi milijun dolara bila je Sarah Breedlove (1867. – 1919.). Bogatstvo je stekla prodajom svojih proizvoda za njegu crnačke kose, čega ranije nije bilo na tržištu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari