Zločin jedne dokone domaćice i “čovjeka šišmiša”

Walburga Oesterreich. Fotografija: Wikipedia

Walburga Korschel, ili jednostavno Dolly, živjela je u Milwaukeeju u američkoj saveznoj državi Wisconsin, gdje se zaposlila kao dvanaestogodišnjakinja u proizvodnji tekstila, u tvornici svog budućeg supruga Freda Williama Oesterreicha. Kako je bila zgodna, karizmatična i komunikativna relativno brzo je privukla pozornost vlasnika tvornice. Sa sedamnaest godina udala se za tvorničara. Nakon toga je živjela kao kućanica. Problemi u braku su navodno počeli kada im je, prema nekim izvorima, umrlo dijete.

Oskudna odjeća 

Kada je Dolly jednog dana nazvala Freda da joj pošalje majstora za popravljanje šivaćih strojeva počele su prave nevolje. Majstor kojega je Fred poslao bio je još tinejdžer, ali Dolly to nije nimalo smetalo. On je imao 17, koliko je  i ona imala kada je stupila u brak s Fredom. U tom trenutku je bila u svojim ranim tridesetim. Tada je u braku bila već pola svog života. Fred je bio posvećen poslu, ali je zanemarivao ženu i često posezao za kojom čašicom alkohola. Majstor za šivaće strojeve se zvao Otto Sanhuber. Tračevi koji su kasnije kružili, kažu da je Dolly dočekala Otta samo u svilenom ogrtaču i s osmijehom na licu.

Na tavanu

Kako su se Dolly i Otto kontinuirano viđali, postojala je realna opasnost da se počnu širiti glasine o njihovim druženjima. Dolly je Ottu tada ponudila zgodan aranžman da da otkaz i preseli se u njeno potkrovlje što je on odmah prihvatio. Otto je danju vodio brigu o zadovoljstvu gazdarice kao seksualni rob. Osim što se zdušno brinuo o Dolly i njenom zadovoljstvu, Otto je bio zadužen i za održavanje kuće. I dok je danju radio razne poslove noću bi pisao romane, no kako za njih nismo čuli očito ili nije bio dovoljno dobar u pisanju ili nije poznavao prave ljude.


Bilo kuda čovjek šišmiš svuda

Fred nije bio svjestan Sanhuberove prisutnosti na tavanu iznad spavaonice. Možda je tom neznanju kumovao i alkohol ili je pak bilo obrnuto, pa je sve znao i zbog toga pio da zaboravi, što je već područje za dužu raspravu. U jednom trenutku tvorničar je odlučio otvoriti još jedan proizvodni pogon na zapadnoj američkoj obali te su Fred i Dolly donijeli odluku o preseljenju u Los Angeles. Otta to nije brinulo jer se namjeravao preseliti u njihovu novu kuću. Tako je otišao prije Freda i Dolly i pripremio prostor za stanovanje u potkrovlju, kako bi mogao nastaviti s dotadašnjim načinom života. No, nakon preseljenja se iznenada dogodila bučna svađa koja je uplašila Otta, pa se ovaj odlučio umiješati u sukob koji je postajao sve nasilniji.

Spasonosno glumatanje

Svađa se zbila 22. kolovoza 1922. i u njoj je Otto uzeo dva Fredova pištolja i ubio ga s tri hica. Otto i Dolly su nakon ovog neplaniranog ubojstva dogovorili spasonosni scenarij o pljački koja je otišla u krivom smjeru. Prema dogovoru koji bi zbacio sumnju s Dolly, Otto je zatvorio Dolly u ormar na prvom katu, te se sam povukao u “svoje” potkrovlje. Ona je  zatvorena u ormaru zazivala Fredovo ime i glumatala, a susjedi su odradili očekivano svoj dio posla. Kada je policija pitala Dolly kako je završila u ormaru, izjavila je da je to bilo zbog toga što je u trenutku provale skidala bundu i stavljala je u ormar. No, policiji je bio sumnjivo da ukoliko je u pitanju krađa, u kući nije ništa posebno nedostajalo osim skupocjenog dijamantnog Fredovog sata. Čudno je bilo što je i bunda vraćena u ormar. Ipak nisu mogli objasniti kako je završila u ormaru, pa je sve ostalo na sumnjičavosti.

Vesela udovica

Otto je ostao gotovo čitavoj jedno desetljeće u potkrovljima gdje je stanovala Dolly. Dok je Dolly rješavala pitanje obiteljske imovine, upoznala je odvjetnika H. S. Shapira s kojima se brzo upustila u vezu. Dolly mu je darovala dijamantni sat svog muža kojega je naknadno tobože pronašla u kući. Dok je odvjetnik vrijeme provodio na sudu, a Otto joj više nije bio toliko zanimljiv našla je još jednog ljubavnika poslovnog čovjeka R. H. Klumba. No, upravo zahvaljujući svom  seksualnom apetitu skrenula je pozornost policije na sebe. Kada je Klumb saznao da je ona u vezi i sa Shapirom,  ostavio ju je, ali je otišao na policiju i tamo iznio sve o usluzi koju ga je Dolly tražila. U zamjenu za “njenu ljubav” on se trebao riješiti jednog od pištolja kojim je počinjeno ubojstvo. Svoju molbu objasnila je strahom da će je policija optužiti za ubojstvo zbog sličnosti pištolja s onim s kojim je počinjeno ubojstvo. No postojao je još jedan pištolj kojega se riješio njezin susjed i očito još jedan ljubavnik, a kojega je tražila istu stvar s istim objašnjenjem. Nakon što je policija našla oba pištolja koja su odgovarala kalibru oružja s kojim je počinjeno ubojstvo, zbog njihova lošeg stanja nije se moglo procijeniti jesu li meci ispaljeni baš iz tih pištolja. Walburga je ipak završila u pritvoru, ali je zatražila da njezin odvjetnik i ljubavnik posjeti Otta. Ovaj je Ottu postavio ultimatum ili će napustiti Kaliforniju ili će završiti u zatvoru. Naravno napustio je državu, a Dolly je brzo izašla iz zatvora uz odvjetnikovu svesrdnu pomoć. U kuću se sada uselio umjesto Otta odvjetnik, ali naravno ne na tavan. Kada je sedam godina kasnije završila veza odvjetnika i vesele udovice, sve je priznao vlastima. Policija je nakon toga uhitila “čovjeka šišmišu” koji je optužen za ubojstvo, a ona se suočila s optužnicom za urotu. Kako je u međuvremenu došlo do zastare slučaja jer je od ubojstva prošlo više od 10 godina ubrzo su oboje bili na slobodi. Otto promijenio ime u Walter Klein i nastavio sa svojim životom dok je bogata domaćica, kako se čini, nastavila živjeti s veselim životom sve do svojih poznih godina.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari