Zločin koji je zapanjio svijet: Za ubojstvo tinejdžerice optužen nećak udovice senatora Roberta F. Kennedyja

Izvor: YouTube, The murder of Martha Moxley.

Priča koju danas donosimo pokazuje kako je pravda slijepa. Naime, ako ste bogati i privilegirani odnosno imate dobre veze na pravim mjestima, pa i ako počinite najgori zločin možda nikada nećete završiti iza rešetaka, a ako se pak iza njih i nađete, već ćete se izvući. Upravo se nešto slično dogodilo u ovom slučaju. U pitanju je ubojstvo tinejdžerice koje je zaprepastilo Ameriku u 70-im godinama prošlog stoljeća, a slučaj je privukao ogromnu pozornost medija jer je među osumnjičenima bio Michael Skakel, nećak udovice senator Roberta F. Kennedyja.

Šminkerska četvrt poprište umorstva

Dana 30. listopada 1975. u Greenwichu u Connecticutu ubijena je tinejdžerica Martha Moxley (15), koja je i sam bila privilegirana i živjela u šminkerskoj zajednici Belle Haven, a koja se danas smatra predgrađem New Yorka. Ubojstvo o kojemu pišemo i danas je obavijeno velom nedorečenosti. Ovdje ćemo pokušati odgovoriti na pitanje  kako je umrla Martha Moxley i tko ju je ubio?

Obiteljske pozadine

Martha je u vrijeme ubojstva bila tek godinu i pol u ovoj četvrti. Doselila je s obitelji nakon što je njen otac dobio posao u prestižnoj knjigovodstvenoj tvrtki. Njena je obitelj kupila kuću u susjedstvu obitelji Skakel, koja je bila poznata po svojim bračnim vezama s jednom od najutjecajnijih obitelji u američkoj povijesti. Na čelu obitelji Skakel bio je Rushton Walter Skakel, čija je sestra bila Ethel Skakel Kennedy. Njihov je otac pak bio osnivač jedne od najvećih i najmoćnijih korporacija u SAD-u, Great Lake Carbon Corporation. Obitelj je imala čak sedmoro djece, a Rushtonova žena umrla je od tumora na mozgu dvije godine prije ovog ubojstva, dakle 1973. godine. Prema svjedočenju obitelji i prijatelja djeca su od oca dobivala novce i bila prepuštena sama sebi. Njegovo je potomstvo bilo pravi prototip razmažene i zapuštene djece s kreditnim karticama u džepu.


Izvor: YouTube, The murder of Martha Moxley.

Potraga i pronalazak tijela

Dana 30. listopada, Martha Moxley bila je u društvu tinejdžera iz obitelji Skakel odnosno mlađeg Michaela (15) i starijeg Thomasa (17). Večer uoći Noći vještica bilo je uobičajeno da djeca zbijaju šale na tuđi račun, pa su primjerice naručivali pizze na tuđe adrese, i slično. Te večeri Martha, Michael i Thomas su bili zajedno. S njima su u autu bila još dva tinejdžera, a iz auta su ih izbacila starija braća. Martha je krenula kući, a živjela je samo tri minuta dalje od Skakelovih. Kada se Marta nije pojavila kod kuće oko ponoći, njezina se obitelj uspaničila. Nakon toga roditelji su nazivali susjede, pa i obitelj Skakel kako bi utvrdili gdje im je kćer. Uslijedila je potraga, u kojoj je pretražena obližnja šuma kao i marina, ali Martha nije nađena. No sutradan jedna od Marthinih prijateljica Sheila, pronašla je ispod obližnjeg drveta tijelo svoje prijateljice. Martha je bila pretučena i u krvi, i nije se micala. Nitko se nije usudio izreći da je Martha mrtva. Policija je odmah ustanovila da je tinejdžerica na smrt pretučena najvećim dijelom po glavi i licu. U blizini su nađeni ostaci palice za golf, koja je ujedno bila oružje počinjenog zločina. Toliko je njome nasilno izudarana da je gornji dio palice pukao. Iako je imala hlače svučene do koljena zajedno s donjim rubljem, obdukcija je pokazala da nije seksualno zlostavljanja. Kao uzrok smrti navedeno je krvarenje i ubod u vrat dijelom palice za golf.

Izvor: YouTube, The murder of Martha Moxley.

Pod istragom

Ubrzo je otkriveno da je palica za golf pripadala ocu Michaela i Thomasa, smatralo se da će nalaz “tijela zločina” dovesti brzo do ubojice. No, nije bilo tako. Iako je okolina smatrala da je ubojica došao izvan ove “sigurne” sredine, istražitelji se s tim nisu slagali te su smatrali da je ubojica upravo netko iz susjedstva. Uslijedili su razgovori s obitelji Skakel, u kojima su se orijentirali na dvojicu tinejdžera. U početku je Thomas bio sumnjiviji, pa je policija na njega usmjerila fokus istrage. On je izjavio da je nakon što su starija braća preuzela auto krenuo kući pisati zadaću, a Martha je pak krenula svojoj kući. Policija ga je kao glavnog sumnjivca pozvala na poligrafsko testiranje koje je prošao iz drugog puta. Pustili su ga nakon toga, ali su ga i dalje držali pod prismotrom. Sumnjivi su bili i Michael i Kenneth Littleton. Michael je bio poznat u susjedstvu kao problematično dijete koje pije i drogira se. On je izjavio da je ostao u autu sa starijom braćom kada su Martha, Thomas i ostali krenuli kućama. Kenneth Littleton je imao tu nesreću da je zaposlen u kući Skakelovih samo nekoliko sati prije ubojstva. Policija je kao vrijeme umorstva utvrdila razdoblje između 21 sat i 45 minuta i 22 sata. Kenneth je izjavio da je u vrijeme ubojstva bio u kući i gledao televiziju. Na pitanje kada su braća došla kući ispostavilo se, prema njegovim riječima da je Thomas stigao malo poslije 22 sata, a Michael oko 23 sata.

Zločin iz strasti?

Tijekom vremena policija je ispitala oko 200 osoba vezanih uz okolnosti ubojstva, no nitko nije uhićen. Godine 1991. uhićen je William Kennedy Smith pod sumnjom za silovanje. Kasnije je oslobođen sumnje, ali je ostala mrlja na njegovom imenu. Zanimljiva je slučajnost, ili možda nije slučajnost da je on bio u kući Skakelovih u noći Marthina ubojstva. Ovaj je slučaj ponovno u središte pozornosti lansirao i ubojstvo Marthe. Kasnija analiza nalaza vezanih uz počinjen zločin bacila je novo svjetlo na slučaj. Iskusni forenzičar Henry Lee došao je do zaključka da je krivac mlađi brat Michael, čije su hlače nađene u smeću iza kuće, a na njima je pronađena i Marthina kosa. On je pak utvrdio da je ubojstvo bilo seksualno motivirano i da je zločin počinjen iz strasti.

Privatni istražitelji unijeli samo zbrku

Kada je najstarijem Skakelu bilo svega dosta, odlučio je unajmiti privatne istražitelje kako bi jednom za svagda skinuo ljagu sa svog imena. Privatni istražitelji su ponovno intervjuirali ljude, a među njima i njegove sinove. Sada su se priče nešto promijenile. Tako je Thomas izjavio da je bio u vezi s Marthom i da se vratio kući u 21 i 30, ali da je ponovno izašao iz doma kako bi se našao s Marthom, s tim da se vratio već nakon 15-ak minuta. Michael je  pak donio priču da je otišao kod Marthe i popeo se na obližnje drvo kako bi “plesao sam sa sobom”, što bi se reklo na fini način.

Michael u zatvoru i izvan njega

Jedan od kasnijih neovisnih istražitelja je proučavao slučaj i zaključio da ima dovoljno dokaza da pokrene postupak protiv Michaela, te je nakon analize svih prikupljenih dokaza Michael uhićen. No, vrlo brzo je pušten uz visoku jamčevinu. Prema svjedočenju dvojice bivših učenika iz škole Élan, centra za liječenje problematične mladeži, ispostavilo se da se Michael hvalio kako je ubio Marthu palicom za golf. Jedan od učenika Gregory Coleman, svjedočio je na suđenju izjavivši da je Michael rekao: “Izvući ću se s ubojstvom. Ja sam Kennedy.”
Dvije godine kasnije osuđen je na 20 godina zatvora, ali je koristeći “rupe u zakonskom sustavu” pušten nakon samo deset odsluženih godina. Izašao je 2013., no samo tri godine kasnije Vrhovni sud Connecticuta je vratio osuđujuću presudu i tražio njegov povratak u zatvor. Nakon nove dvije godine provedene u zatvoru Vrhovni je sud Connecticuta poništio ovu osuđujuću presudu za Michaela i zatražilo novo suđenje. Dvije godine kasnije odlučeno je da ipak neće biti novog suđenja.

O Michaelu

Michael je imao problema s alkoholom i liječio se od ovisnosti u tinejdžerskoj dobi, ali se uspio izvući u dvadesetim. Kasnije je postao profesionalni sportaš. Oženio se profesionalnom golfericom 1991. godine, s kojom je dobio dijete, no njegova je žena podnijela zahtjev za razvodom braka nakon što je uhićen za ubojstvo još 2000. godine.
U slučaj se umiješala i obitelj Kennedy, kada je Robert F. Kennedy mlađi napisao članak pod naslovom “Pogreška pravde” u kojem je tvrdio da je ubojica zapravo prije Kenneth Littleton novi tutor u obitelji, a ne Michael. Kasnije je objavio i knjigu u kojoj je branio Skakela.

Michael je danas na slobodi, a slučaj je ostao u zoni sumraka. Policija sumnja da su jedan ili oba brata počinila zločin. Marthe nema kako bi izrekla konačnu presudu. Michael je definitivno bio u pravu da prezime Kennedy pomaže puno u životu, pa i onda kada nastupe problemi sa zakonom.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari