Zločin koji je šokirao svijet i poslužio kao inspiracija za jedan od najuspješnijih horora svih vremena

Mjesto Amityville na Long Islandu u saveznoj američkoj državi New York, danas je velikim dijelom poznato kao poprište brutalnog zločina koji je šokirao svijet. U šarmantnoj kući izgrađenoj u nizozemskom kolonijalnom stilu, na adresi Ocean Avenue 112, dana 13. studenog 1974. godine, u ranim jutarnjim satima, dogodilo se višestruko ubojstvo.

Službena verzija događaja

Prema službenoj verziji događaja dvadesettrogodišnji Ronald DeFeo mlađi ubio je šest članova svoje obitelji na spavanju. Uz roditelje Louise i Ronalda DeFeoa starijeg, ubijena su i dva Ronaldova brata Marc (12) i John Matthew (9), kao i dvije sestre Dawn (18) i Allison (13). Svi odreda su ustrijeljeni u svojim krevetima oružjem jačeg kalibra.

Ubojičine verzije

Ronald je više puta mijenjao iskaze o događajima koji su se zbili te noći i u jednoj od ispričanih verzija naveo je da su ga na ubojstvo natjerali glasovi koje je čuo u kući, u drugoj pak da je za ubojstvo oca kriva njegova sestra Dawn koja je željela otići živjeti sa svojim dečkom na Floridu, a kojoj je to otac zabranjivao. U toj verziji njegova je majka nakon kćerina ubojstva oca, ubila kćer i preostale članove obitelji osim njega, koji je onda presudio majci. To su samo neke od verzija koje je na suđenju iznio Ronald DeFeo mlađi. Njegov je odvjetnik William Weber obranu zasnovao na klijentovoj neuračunljivosti no to nije pomoglo Ronaldu koji je na kraju osuđen na šest doživotnih zatvorskih kazni.


Pozadina slučaja

Obitelj DeFeo je bila dobro situirana, no ubojica, kaže da nije imao sretno djetinjstvo jer mu je otac bio dominantan i nasilan čovjek dok je majka bila u potpunosti podložna očevoj volji. Ubojica je rano zapao u vrtlog droge i alkohola, a u 18-oj godini se zaposlilo u obiteljskoj tvrtki koja se bavila prodajom automobila, no nije bio revan zaposlenik. Otac je terorizirao, prema njegovim riječima, sve ukućane.

Verzija s više počinitelja

Ric Osuna, autor knjige The Night the DeFeos Died (“Noć kada su umrli De Feosi”) iznosi nešto drugačiji pogled na ubojstvo od prihvaćene službene verzije događaja. Prema ovoj verziji Ronald odnosno Buch, kako ga on naziva, je morao imati pomoćnike u ubojstvu, a pri iznošenju te tvrdnje se poziva na izjave stručnjaka koji su radili na slučaju, kao i na sama pojedina svjedočenja Ronalda. On u knjizi navodi da je ubojica  zapisao i iduće “… to je bilo hladnokrvno ubojstvo. (…) Nema duhova. Nema demona. Samo troje ljudi od kojih sam ja bio jedan.”  Ova Osunina knjiga pokazuje da zanimanje za ovo brutalno ubojstvo ne jenjava ni desetljećima nakon što se ono dogodilo. Ukoliko su Osunine tvrdnje točne, to bi značilo da je Buch imao sudionike, koji nikada nisu procesuirani. Ronald DeFeo mlađi je umro prije nekoliko mjeseci, točnije u ožujku 2021., a iza njega su ostale nedoumice i vjerojatno niz novih pokušaja rekonstruiranja događaja koji su se zbili te davne 1974. godine.

Sudbina kuće

Nakon počinjenog ubojstva u kuću se već u prosincu 1975. godine uselila obitelj Lutz, koja je tvrdila da im uopće nije bio problem ući u kuću koja je bila mjesto masovnog ubojstva, ali da su se ondje odmah počele događati čudne stvari zbog koji su kuću napustili samo 28 dana kasnije. Navodni paranormalni događaji poslužili su kao inspiracija za više knjiga i filmova. Prvi od filmova nazvan The Amityvillea Horror ,snimljenih na ovu temu, smatra se jednim od najstrašnijih horora svih vremena. Koliko je priča koju su George i Kathy Lutz ispričali o njihovom boravku u ovoj kući istinita nije sigurno, no sigurno je da je ovaj zločin donio obitelji Lutz pravo bogatstvo. Prva knjiga na ovu temu nazvana The Amityvillea Horror a true story ( “Užas Amityvillea istinita priča”) prodana je u tri milijuna primjeraka, a prva, ranije spomenuta, ekranizacija iste knjige zaradila je čak više od 80 milijuna dolara.

Kući porasla vrijednost na tržištu

Zanimljivo je da je u ovoj kući nakon Lutzovih živjelo nekoliko obitelji, no da one nisu iskusile nikakve paranormalne pojave. Ono što je činjenica da sama kuća tijekom vremena dobiva na tržišnoj vrijednost te oni koji je kupe profitiraju sa svakom njezinom novom prodajom.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari