Život legendarnog izbornika u sedam slika: Čuveni nadimak dobio je po lutku iz predstave nekog trbuhozborca!

Voljeli ga ili prezirali, govorili o njemu kao o “majstoru” ili “pederu” (sam oba nadimka prihvaća s jednakim entuzijazmom), valja priznati da je Miroslav Blažević jedna od najosebujnijih pojava u hrvatskom nogometu. “Ja sam prema svojim nogometašima tiranin”; “Možda ženama mozak i nije najslabija točka… Ali je točka!”; “Tuđman mi je iz kreveta vikao da ne prilazim jer bih mogao dobiti gripu, a ja sam mu uletio u krevet i rekao: ‘Predsjedniče, hoću Vašu gripu!'”; “Pod hitno se moramo galvanizirati!”; “Ovaj igrač je toliki ljevak da desnu nogu koristi samo pri ulasku u autobus!”; “Sine, ja sam tvoj Ćirohito!” samo su neki od bisera iz njegove prebogate verbalne riznice. Donosimo listu zanimljivosti o legendarnom Ćiri!

1. Rođen je 1935. godine u Travniku, kao najmlađe od osmero djece. Školovao se u sjemeništu i trebao postati svećenik, ali je vrlo brzo shvatio da asketski život nije njegov izbor. Prvi sport kojim se bavio bilo je skijanje, a tek onda je počeo igrati nogomet. Kao 19-godišnjaka zamijetio ga je “Dinamov” vratar Zlatko Golac i pozvao ga u Zagreb. Usporedno s treninzima, zaposlio se u “Elektri” kako bi preživio u novoj sredini. U međuvremenu je završio Pedagošku akademiju, a nakon teške ozljede koljena završila je njegova igračka karijera, pa se otputio u inozemstvo. U Švicarskoj se zaposlio najprije u tvornici satova, zatim kao vozač u jednoj farmaceutskoj tvrtki, da bi potom postao trener.

2. Nadimak “Ćiro” dobio je po lutku iz predstave nekog trbuhozborca. Njegovoj majci Kati to je ime zvučalo kao pogrda, pa je svakodnevno molila boga da ga dječurlija prestane tako zvati. Kad je počeo igrati za “Dinamo”, momci su mu u svlačionici prišili novi nadimak, Blaž, nakon čega je pisao majci da joj je travnički svetac Petar Barbarić uslišao molitve. Međutim, ubrzo ga na terenu prepoznaju neki Travničani i počinju mu skandirati, pa je opet postao Ćiro!

3. Legendom su ga prvi put prozvali 1982. godine, kad je klub “Dinamo” pod njegovim vodstvom nakon gotovo četvrt stoljeća osvojio Prvenstvo Jugoslavije. Euforija koja je uslijedila ocijenjena je kao katalizator hrvatskog nacionalizma, koji komunistički režim tadašnje Jugoslavije nije tolerirao.

4. Godine 1986. postaje trener “Prištine”, koju uvodi u prvu ligu. Terezu Kesoviju, koja je na zadnjoj utakmici izvela početni udarac, od sreće je na rukama iznio s terena. “Sine, nosio sam je preko cijelog terena. Ali nije bilo seksa… Nažalost!”, prisjeća se tog događaja.


5. U sedam godina, koliko je živio u švicarskom Sionu i trenirao istoimeni klub, postao je dio jet-seta. Družio se s francuskim šansonijerom Gilbertom Becaudom, kojem je svojim vezama ishodio dozvolu za nošenje oružja. Svako jutro pio je kavu s engleskim glumcem Davidom Nivenom, a po pjesmi “Barbara” bliskog prijatelja Jacquesa Preverta nazvao je najstariju kćer. Kao velikom šarmeru, za oko mu je tih godina zapela talijanska filmska diva Gina Lolobrigida. Na utakmici protiv talijanskog Lazia, pozvao ju je da izvede početni udarac i ova se, baš kao svojedobno Kesovija, odazvala.

6. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine s reprezentacijom Hrvatske je osvojio treće mjesto, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta uopće. Proglašen je najboljim trenerom prvenstva.

7. Roberta Prosinečkog je na početku karijere otjerao iz “Dinama”, govoreći kako će pojesti svoju trenersku diplomu ako ovaj ikad postane veliki nogometaš. Diplomu nikad nije pojeo.

Piše: Lucija Kapural

Komentari