Život automobilističkog asa: Postao je nacionalni prvak prije petnaestog rođendana, a iz stravične nesreće izvukao se sa samo nekoliko ogrebotina!

U svibnju 2015. godine, brazilski vozač automobilističkih utrka Hélio Castroneves doživio je stravičnu nesreću tijekom treninga. Pri punoj brzini, izgubio je kontrolu nad vozilom, desnom gumom udario u zaštitnu ogradu, digao se u zrak i prevrnuo za 360 stupnjeva. Uvjereni da nitko ne može preživjeti takvo što, okupljeni su počeli vrištati. Nekoliko sekundi kasnije, trostruki prvak Indianapolisa 500 izišao je iz razmrskanog bolida – nekim čudom, zadobio je samo nekoliko ogrebotina. Obrisavši prašinu sa sebe i razgibavši noge, šampion je, hladan kao špricer, dao intervju jednoj televizijskoj ekipi! Sreća ga je, kaže, oduvijek pratila, premda ju je nebrojeno puta izazivao. Evo nekoliko zanimljivih crtica iz njegove biografije:

1. Rođen je 1975. godine u São Paulu. Ljubav prema čitanju naslijedio je od majke, profesorice komparativne književnosti, dok ga je otac, trgovac automobilima, uveo u svijet brzine. Go-kart je počeo voziti prije četvrtog rođendana, do petnaeste je bio nacionalni prvak, a kao devetnaestogodišnjak napredovao je do Formule 3.

2. U jednom intervjuu, priznao je da je godinu dana mlađa sestra Katiucia, koju je otac također odmalena trenirao, bolja vozačica od njega. Kati, kako joj tepa, zaposlio je kao menedžericu i smatra je najboljom prijateljicom i jedinom osobom kojoj u potpunosti vjeruje.

3. Pravo mu je prezime Castro Neves, ali ga je odlučio “spojiti” kad je shvatio da ga američki mediji oslovljavaju isključivo kao Nevesa. Nadimak Spiderman priskrbila mu je pak navada da se, nakon svake pobjede, pentra po zaštitnim ogradama.

4. Da njegov natjecateljski duh ne miruje ni izvan staze, dokazao je nastupom u petoj sezoni američke inačice “Plesa sa zvijezdama”. S atraktivnom partnericom Julianne Hough, plesačicom, pjevačicom i glumicom, premoćno je pobijedio u finalu, nakon čega joj je utisnuo strastveni poljubac na usne. Na glasine o možebitnoj vezi samo se tajanstveno smiješio, dodajući kako “pravi džentlmen ne priča o ljubavnim podvizima”. Nastupio je i u petnaestoj sezoni popularnog showa, ali je “manjak kemije” s partnericom Chelsie Hightower, koja mu je navodno stalno nešto prigovarala, publika itekako osjetila: izbačeni su u trećem tjednu natjecanja.


5. U siječnju 2009. godine, Castronevesovo mjesto u timu privremeno je bio zauzeo Will Power. Brazilac se, naime, našao na optuženičkoj klupi, pod sumnjom da je utajio porez. Iznos? Prava “sitnica” – šest milijuna dolara! Nakon dvije godine povlačenja po sudu i spekulacija o prekidu karijere i eventualnoj zatvorskoj kazni, optužbe protiv njega u cijelosti su odbačene.

6. Hodao je s brazilskom televizijskom voditeljicom Isabellom Fiorentino i kubanskom modnom dizajnericom Aliette Vazquez, a u dugoj vezi s trenericom fitnessa Adrianom Henao dobio jer kćer Mikaellu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari