Žena koja je izauvijek promijenila stroga pravila modne industrije

Melanie Gaydos u povijest se upisala kao žena koja je zauvijek promijenila stroga pravila u modnoj industriji. Suverena vladarica svjetskih revija i muza najpoznatijih fotografa  prosječnoj manekenki nalikuje koliko i kubističko platno onome Rembrandtovom. Gaydos, naime, boluje od ektodermalne displazije, rijetkoga genetskog poremećaja koji utječe na rast kostiju, hrskavica, zuba, noktiju i dlake. Sirotica nema kose, obrva, trepavica ni zuba, koža joj je bijela kao u čovječje ribice, a uz to ima zečju usnu i spljošten nos!

Kao djevojčica, silno je patila zbog svoga stanja. “U američkim školama vas maltretiraju ako imate ‘pogrešnu’ marku traperica ili mobitela, pa možete zamisliti što su djeca radila meni. Zvali su me ‘Ono’, kao da uopće nisam ljudsko biće, govorili su mi da sam retardirana, premda sam bila najbolja učenica u razredu, a mnogi su mi savjetovali da se jednostavno ubijem. Nisam imala niti jednog prijatelja, ali sam, srećom, imala divne roditelje, kao i profesoricu koja mi je objasnila kako pametna djevojka poput mene ne smije dopustiti da joj osjećaj samopoštovanja ovisi o drugima. Ono što me posebno dirnulo jest činjenica da me nije gledala sa sažaljenjem. Spoznaja da sama odlučujem hoću li provesti život plačući nad kartama koje mi je sudbina dodijelila ili ću ga provesti na ispunjen način bila je oslobađajuća. Nakon toga prestala sam nositi zubnu protezu i perike te sam svoj hendikep prihvatila kao ono što me čini posebnom”, ispričala je u nekom intervjuu.

Nakon mature, upisala je studij slikarstva, a među kolegama se napokon osjetila prihvaćenom. “Prijateljica s godine bila je prva koja me nazvala lijepom. Isprva sam mislila da me zafrkava, ali me onda zamolila da joj poziram. Kad sam pogledala svoj portret, suze su mi navrle na oči. Prikazala me kao moćnu ratnicu, ženu pod čijim nogama spavaju lavovi. Ta slika i danas visi iznad mog kreveta!”, iskrena je.

Manekenstvom se počela baviti na nagovor tadašnjeg dečka. “Vidio je oglas u kojem su se tražile djevojke ‘jedinstvenog izgleda’ radi modnog snimanja. Bez većih očekivanja, odlučila sam pokušati te prošla na audiciji iz prve. Dobila sam ulogu u spotu njemačke heavy-metal grupe ‘Rammstein’, nakon čega su uslijedile revije, poziranje pred vodećim modnim fotografima… Danas živim svoj san i inspiriram druge da se usude sanjati!”, ponosna je. Nakon nje, priliku da se okušaju na modnim pistama dobile su vremešne i bucmaste dame, kao i one u invalidskim kolicima.

Piše: Lucija Kapural


Komentari