Žena američkog marinca: Ljubavni trokut koji je završio tragedijom

Erin Heavlin, ljupka brineta iz Oak Ridgea u Tennesseeju, imala je desetak godina kad je roditeljima rekla da će se, “kad bude velika”, udati za Jona Corwina, kolegu iz razreda. Majka se samo nasmiješila njenim djetinjim projekcijama, no curica je mislila ozbiljno. S Jonom, koji je za to tražio i dobio blagoslov njena oca, počela je hodati na svoj šesnaesti rođendan, a vjenčali su se nakon što je ovaj završio obuku za marince. Njihova ljubavna priča doimala se poput bajke: Erin je suprugu pisala nježne pjesme, a on je nju obasipao cvijećem i nakitom. Kad je Jon 2012. stacioniran u bazi u Twentynine Palmsu, gradiću u srcu pustinje Mojave, oboje su bili uvjereni da je pred njima blistava budućnost. Stvari su, međutim, vrlo brzo krenule nagore.

Erin i Jon sve češće su se svađali oko novca, jedno drugo optužujući za loše raspolaganje kućnim budžetom. Kratki period povratka u idilično stanje označila je Erinina trudnoća, no nakon djevojčina spontanog pobačaja, supružnici su polagano postajali stranci. “Da nema Chrisa i Nichole, izludjela bih u ovoj prokletoj pustoši!”, često je ponavljala Erin. Doista, činilo se da je samo nebo poslalo njihove prve susjede, Chrisa Leeja i njegovu suprugu Nichole. Dvije vojničke obitelji brzo su pronašle zajednički jezik: dok su njihove gore polovice bile u bazi, dvije žene ispijale su kave i igrale se s Nicholeinom kćerkicom Liberty, a kad bi se muževi vratili kući, bilo je vrijeme za roštiljanje i zajedničko gledanje televizije.

Erin, koja se u braku osjećala zapostavljenom, počela je provoditi sve više vremena nasamo s Chrisom, u kome je gledala rame za plakanje. Činilo joj se da ovaj mnogo bolje razumije njene probleme od čovjeka kojem se zaklela na vječnu vjernost, a uz to joj je svakodnevno upućivao komplimente.

Jedne večeri, dva bračna para gledala su epizodu horor serijala “Živi mrtvaci”. Erin, koju su takvi sadržaji uznemiravali, ispričala se društvu i rekla kako odlazi igrati videoigrice u spavaću sobu na katu. Desetak minuta kasnije, za njom se otputio i Chris, objasnivši supruzi i prijatelju da je tu epizodu već gledao. Erin se široko osmijehnula kad joj se čovjek prema kojem je gajila duboke simpatije pridružio u igri. U jednom trernutku su pucali u letjelice izvanzemaljaca, a u drugom su se poljubili – točno iznad svojih blaženo nesvjesnih zakonitih bračnih drugova! Taj poljubac mladu će ženu koštati života.

Chris i Erin upustili su se u strastvenu izvanbračnu aferu. Isprva su vješto “mazali oči” supružnicima, no nakon nekog vremena Nichole je počela sumnjati da se nešto čudno događa. Primijetila je, naime, da njen suprug postaje sve odsutniji, kao i to da mobitel više ne ostavlja bez nadzora. Razdirana sumnjom, jedne večeri, kad je Chris zaspao, izvukla je mobilni telefon ispod njegova jastuka. Čim je zavirila u odlazne poruke, želudac joj se svezao u čvor. “Tako si lijepa… Sve više se zaljubljujem u tebe”, njen muž je pisao njenoj bliskoj prijateljici.


Sljedećeg dana, Nichole je napravila dar-mar: obavijestila je Jona da mu, baš kao i njoj, “rastu rogovi na glavi”, a muža i njegovu priležnicu izvrijeđala je na pasja kola. Prestrašena, Erin je krenula prema izlaznim vratima, no suparnica ju je zgrabila za ruku. “Ako se ne makneš od moga muža, ubit ću te!”, zaprijetila joj je.

Uhvaćeni “s rukama u medu”, Erin i Chris su kratko doista bili stavili aferu na led, no uzajamna strast bila je jača od razuma. Kod Chrisa se, izgleda, radilo o požudi, no Erin se zaljubila preko ušiju. S ljubavnikom je počela planirati ružičastu budućnost, zamišljajući se u ulozi pomajke njegove kćerkice Liberty. Ovaj ju je podržavao u zidanju kule od karata, no u istu se nikad nije namjeravao useliti – zatražio je i dobio rješenje o premještaju u Aljasku, zemlju u kojoj je odrastao. Kad ga je Erin, sva ozarena, obavijestila da je trudna i da je on otac njezina nerođenog djeteta, u ženi koju je mjesecima grlio i nazivao srodnom dušom počeo je gledati prijetnju.

Dana 22. lipnja 2014. godine, kad se Erin nije vratila kući do ponoći, njen suprug, koji se od trenutka kad je saznao da je rogonja držao mirno i dostojanstveno, pozvao je policiju. Vrlo brzo, detektivi su počeli shvaćati da se radi o prljavoj igri, a njihov prvi sumnjivac je, po običaju, bio muž nestale žene. Pokazalo se, međutim, da je ovaj bio u bazi na dan kad se ova zaputila u Nacionalni park Joshua Tree. Netko drugi je bio u ovom parku tog dana – Chris Lee!

Doznavši za ljubavni trokut i njegove komplikacije, policajci su zaključili kako je nabusiti vojnik, otprije poznat po eksplozivnim ispadima, naudio ljubavnici, no to nisu mogli dokazati. Postojao je, naime, “omanji tehnički problem” – tijelo Erin Heavlin nisu uspjeli pronaći ni nakon višemjesečne potrage u kojoj su, osim predstavnika zakona, sudjelovale stotine dobrovoljaca. Teška srca, konačno su donijeli odluku o obustavljanju potrage. Upravo tog dana, neki izletnik je, u napuštenom rudniku, pronašao žensko tijelo. Bili su to ostaci Erin Heavlin. Obdukcija je pokazala da je nesretna žena zadavljena garotom kućne izrade.

Malo pomalo, detektivi su prikupljali dokaze protiv Chrisa Leeja, a potom je podignuta optužnica. Ovaj je isprva tvrdio da je nevin, da bi, shvativši kako mu to nitko neće povjerovati, “okrenuo ploču”. Priznao je ubojstvo, ali je kaznu pokušao smanjiti gnjusno blateći svoju žrtvu. Pred šokiranom sudnicom je ispričao da je ljubavnicu zadavio otkrivši da je ova seksualno zostavljala njegovu kćerkicu, nakon čega mu se jednostavno “spustila roleta”. Drugim riječima, “pucao je” na ubojstvo na mah umjesto onoga prvog stupnja.

Porota mu, dakako, nije povjerovala. Godine 2016., osuđen je na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja. Poroti je trebalo manje od petnaest minuta da ga zauvijek smjesti iza rešetaak kaznionice Richard J. Donovanu San Diegu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari