“Željezna zavjesa” i “crvena opasnost”: Hladni rat u 10 slika

Fotografija: YouTube screenshot

U listopadu 1945. godine, u eseju “Ti i atomska bomba”, George Orwell skovao je pojam “hladni rat”. Autor kultnih distopijskih romana “1984.” i “Životinjska farma” upotrijebio ga je spekulirajući o društvenim i političkim reperkusijama atomskog doba, koje je dva mjeseca ranije počelo pretvaranjem Hirošime i Nagasakija u prah i pepeo. Tim terminom danas opisujemo politički i diplomatski sukob između zapadnih sila na čelu sa SAD-om i istočnoeuropskog bloka na čelu sa SSSR-om koji je trajao je od 1949. pa sve do 1990. godine, odnosno pada Berlinskog zida. U tom ratu bez pucnjeva i miru koji je održavala strepnja od Trećega svjetskog rata i posljedične globalne kataklizme, suprotstavljeni blokovi pokušavali su nadmudriti jedan drugi, nerijetko na maštovite načine. O bizarnim anegdotama iz ovoga dugačkog razdoblja već smo pisali, a za vas smo odabrali još nekoliko zanimljivih činjenica!

1. Premda su žene masovno radile tijekom Drugoga svjetskog rata, u ranom periodu hladnog rata na američke djelatnice se počelo gledati kao na prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Žene su, kroz medije i pomno osmišljene kampanje, ohrabrivane da ostanu kući te rode i odgoje novu generaciju, koja će braniti “američki način života” u slučaju da zli Sovjeti napadnu.

2. Agent FBI-a Robert Hanssen 1987. godine je dobio je zadatak da pronađe “krticu” u redovima organizacije, odnosno izdajnika koji je krišom surađivao s KGB-om. Drugim riječima, dobio je zadatak da uhiti – samog sebe. Od 1976. godine, kad je pristupio FBI-u, Hanssen je predano prikupljao obavještajne podatke o Sovjetima. Nakon otprilike tri godine službe, iz financijskih razloga, postaje dvostruki agent te novim poslodavcima u Moskvi šalje pedantne izvještaje o radu svojih američkih kolega. O ovome urnebesnom događaju CBS je snimio miniseriju, s Williamom Hurtom u ulozi podmukle dvostruke špije.

3. U vrijeme hladnog rata, Amerikanci su za propagiranje svoga načina života diljem svijeta slali najbolje ambasadore – jazz glazbenike. U sklopu te kampanje, Dizzy Gillespie je 1956. pozirao sa zmijama u Karachiju, Louis Armstrong je 1961. svirao kod piramida u Gizi, a Duke Ellington je 1963. pušio nargilu u Iraku.

4. U ovom periodu, američki proizvođač automobila “Chryseler” počeo je izrađivati sirene za zračnu uzbunu. Zvuk koji su proizvodile imao je jakost od 138 decibela i mogao se čuti na udaljenosti od dvadeset šest kilometara. Glasnije sirene nisu proizvedene do dana današnjeg.


5. Amerikanci su tih dana, kako bi pokazali mišiće Sovjetima, planirali detonirati nuklearnu bombu na Mjesecu. Suludi tajni “Projekt A 119” srećom nije realiziran.

6. Između 1960. i 1977. godine, tajna šifra pomoću koje je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država mogao dati odobrenje za lansiranje nuklearnih projektila bila je vrlo jednostavna za zapamtiti – 00000000.

7. Godine 1953., u vrijeme kad je zloglasni Joseph McCarthy, kao predsjedavajući senatskoga Pododbora za ispitivanje protuameričke djelatnosti, progonio navodne komunističke simpatizere, jedan od njegovih suradnika bacio se na uistinu sumanut zadatak. Zaključio je, naime, kako bi iz svih školskih knjiga trebalo izbaciti spominjanje Robina Hooda, budući da je njegovo geslo otimanja bogatima kako bi se dalo siromašnima zvučalo vrlo slično onome što su propagirali nepućudni elementi kategorizirani kao “crvena opasnost”.

8. Dana 7. kolovoza 1987., tridesetogodišnja Lynne Cox upisala se u povijest kao prva osoba koja je otplivala od SAD-a do SSSR-a. Za taj pothvat trebala su joj dva sata i pet minuta, a plivala je preko Beringovog tjesnaca, od američkog otoka Mali Diomed do sovjetskog otoka Veliki Diomed. Pothvat hrabre plivačice pohvalili su i Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, a poslužio je za poboljšavanje odnosa tijekom hladnog rata.

9. U dvadeset sedam godina, koliko je “parao” nebo, “Concorde” je utjelovljivao tehničko savršenstvo ali i nenadmašnu estetiku. Najbrži avion na svijetu, istodobno elegantna i prijeteća zvijer, bio je izvor nacionalnog ponosa zemljama koje su ga stvorile, Francuskoj i Engleskoj. Uistinu je bio tehničko čudo: postizao je brzinu od 2.02 Macha (oko 2140 km/h) i visinu od 18.300 metara, dvostruku u odnosu na konvencionalne avione. Ipak, unatoč pompoznim najavama, nije bio prvi nadzvučni avion koji se vinuo u nebo. Ta čast pripala je “Tupoljevu 144”, plodu sovjetske industrijske špijunaže. “Konkordsky”, kako su ga zvali zbog sličnosti s avionom čije su tajne “popalili”, odradio je pedesetak komercijalnih letova, nakon čega je – zbog kratkog doleta i goleme potrošnje goriva – povučen iz prometa.

10. Pojam “željezna zavjesa”, koji će postati jedna od najprežvakanijih fraza u hladnom ratu, prvi je upotrijebio Winston Churchill, u govoru na Sveučilištu Westminster 5. ožujka 1946. godine. Tom prilikom, izrazio je duboki prezir prema moskovskoj kontroli zemalja iza “željezne zavjese”, upirući prstom u tamošnji nedostatak demokracije.

Piše: Lucija Kapural

Komentari