Željezna pluća: Boravak u ovim klaustrofobičnim oklopima bio je tužna svakodnevica oboljelih od dječje paralize!

Što se nalazi na fotografiji koja na Mjesečevoj površini leži gotovo pola stoljeća? Koja je neustrašiva Talijanka svezanih očiju prešla slapove Niagare na uskom užetu? Što su to željezna pluća? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Čuvena talijanska ekvilibristica Maria Spelterini (1853. – 1912.) zapamćena je kao jedina žena koja je prešla slapove Niagare održavajući ravnotežu na konopcu. Pogibeljni podvig izvela je 8. srpnja 1876. godine, hodajući po uskom užetu, a nekoliko dana kasnije svoju je točku dodatno otežala, privezavši si za noge košare pune bresaka. To joj nije bilo dovoljno pa je istu akciju ponovila s povezom na očima – dvaput!

2. Godine 1972., američki astronaut Charles Moss Duke Jr., pilot lunarnog modula, sudjelovao je u NASA-inoj misiji “Apollo 16”, upisavši se u povijest kao deseti najmlađi čovjek koji je kročio po Mjesecu te jedan od dvadeset četvorice koji su putovali na Zemljin prirodni satelit. Tom prilikom, na Mjesečevoj površini ostavio je plastificiranu fotografiju svoje obitelji, koja se ondje još uvijek nalazi.

3. Čunjeve za kuglanje danas na kraj staze postavlja automat, no 1914. godine, dok tehnologija za to još nije bila razvijena, u Americi su taj posao obavljali dječaci, tzv. “pin boys”.


4. Godine 1955. američki mikrobiolog Jonas Edward Salk (1914. – 1995.) razvio je cjepivo protiv poliomijelitisa, koje je 1960. usavršio Poljak Albert Sabin. Pacijenti oboljeli od ove teške zarazne bolest, poznate i pod nazivom dječja paraliza, prije toga su tretirani u tzv. željeznim plućima (na slici!). Riječ je o cilindričnom oklopu koji je obuhvaćao trup, dok je glava virila iz njega. U njemu se tlak naizmjence ritmički snižavao i povisivao, što je dovodilo do širenja i sužavanja prsnoga koša. U ovim klaustrofobičnim komorama znalo je boraviti na desetke mališana – dakako, svatko u svojoj – i to kroz duži vremenski period.

5. Čim je sjeo na prijestolje, rumunjski kralj Karlo II. (1893. – 1953.), pasionirani ljubitelj nogometa, kao glavni cilj si je zadao nastup rumunjske momčadi na prvome Svjetskom prvenstvu u tom sportu, u Urugvaju 1930. godine. Kako bi ga ostvario, igračima je omogućio igračima tromjesečni odmor te izostanak sa posla. Uz to, preuzeo je ulogu pomoćnog trenera, a smatra se da je upravo on sastavljao momčad.

6. Talijanski skladatelj Giuseppe Verdi (1813. – 1901.) međunarodnu slavu duguje inozemnim narudžbama, od kojih je najpoznatija ona “Aide”. Tu operu skladao je 1871. godine, povodom otvorenja Sueskoga kanala, a smatra se završetkom njegova politički angažiranog opusa. Najpoznatija arija, “Slava Egiptu”, izražava trijumf ujedinjenoga talijanskog naroda.

7. Tvorci čuvenih londonskih autobusa na kat (“doubledeckers”), morali su održati javnu demonstraciju kako bi zabrinutim građanima dokazali da se ovo prijevozno sredstvo ne može tako lako prevrnuti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari