Želite u crkvu? Siđite pod zemlju!

Lalibela, gradić u saveznoj državi Amhari u Etiopiji, od 1978. godine nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Dovoljno je pogledati bilo koju fotografiju ovoga slikovitog mjesta i odmah će vam biti jasno zašto: vjersko i hodočasničko središte etiopskih ortodoksnih kršćana može se podičiti s čak jedanaest impresivnih monolitnih crkvi uklesanh u mekane crvene vulkanske stijene, katkad i do trideset tri metra ispod razine zemlje! Neke od njih međusobno su povezane razgranatim podzemnim hodnicima, kao i s izvorom vode koji ispunjava bunare pored svake od njih, tvoreći arhitektonsko rješenje jedinstveno u čitavom svijetu.

Uz Aksum, Lalibela se smatra najsvetijim mjestom Etiopljana. Grad se izvorno nazivao Roha, a predaja kaže da je nazvan po kralju Lalibeli, koji je koncem dvanaestog i početkom trinaestog čovjeka dao sagraditi ove sakralne objekte nevjerojatne ljepote. Etiopljani su, spekuliraju povjesničari, tako nastojali izgraditi novi Jeruzalem, nakon što su muslimani pod Saladinom 1187. zauzeli onaj pravi.

Među crkvama se osobito ističu Crkva Otkupitelja Svijeta, najveći objekt isklesan iz jednog kamenog bloka na svijetu, Crkva na Golgoti, koja sadrži navodni grob kralja Lalibele te Crkva svetog kruha, mjesto gdje se najvjerojatnije pekla hostija. Njihova gradnja bila je inženjerski podvig par excellence.

Piše: Lucija Kapural


Komentari