Želite li vidjeti vjenčanicu princeze Diane, posjetite palaču Kensington!

Vjenčanica princeze Diane, koju je nosila prije točno 40 godina, bit  će izložena u palači Kensington, gdje je Lady Di živjela sa svojim sinovima Williamom i Harryjem. Palača Kensington je renovirana prije nekoliko godina, a jednim svojim dijelom je otvorena za javnost.

Tradicija irske čipke

Haljinu je dizajnirao poznati dizajnerski par David i Elizabeth Emanuel. Bila je to haljina izrađena u stilu ranih osamdesetih, sa širokim izrezom, velikim napuhanim rukavima koji su bili obrubljeni mašnama i volanima od tafta. Iako je haljina odraz vremena u kojem je nastala, vodilo se računa da u sebi sadržava djeliće povijesti, poput dijelova sazdanih od poznate irske čipke Carrickmacross koja je izvorno pripadala kraljici Mariji. Istu je vrstu irske čipke kasnije koristila za svoju vjenčanicu i Kate Middleton 2011. Ono po čemu je Dianina haljina ostala zapamćena je najduži šlep u povijesti  kraljevskih vjenčanja. Šlep je bio dugačak 7 metara i dramatično je ispunio gotovo cijeli  prolaz katedrale Sv. Pavla. Osim toga raskošna vjenčanica imala je u sebi ušiven velik broj bisera i dragog kamenja.

Vjenčanica dio privremene  izložbe


Vjenčanica je dio privremene izložbe nazvane “Kraljevski stil u nastajanju” (Royal Style in the Making) koja se bavi dizajniranjem odjeće za kraljevske klijente pri čemu propituje odnos između dizajnera i ovakve vrste naručitelja. U tom analiziranju otkriva se postupak koji stoji iza stvaranja ovakvih posebnih odjevnih predmeta. Elizabeth Emanuel se prisjeća kako ju je princeza Diana nazvala i zamolila da joj  ona i njezin tadašnji suprug David izrade haljinu, pri tome nadodaje: „Bio je to jedan od onih neobičnih trenutaka u kojima znate da vaš život više nikada neće biti isti.“

Vjenčanica početak Dianina pretvaranja u ikonu stila

Izložba omogućava da na kratko zavirite u svijet visoke mode i ateljee ponajboljih britanskih dizajnera koji su stvarali odjeću za svjetsku elitu.  Dianina vjenčana haljina ulazi u najpoznatije vjenčanice svih vremena, a upravo je s njome započelo razdoblje njezina pretvaranja u ikonu stila koja je obilježila jedan period u povijesti mode druge polovice 20. st. Izložbom se ujedno simbolično obilježava njezin 60-ti rođendan. Haljina će biti izložena na ovoj privremenoj izložbi od 3. lipnja 2021. do 2. siječnja 2022., tako da ukoliko želite vidjeti Dianinu vjenčanu haljinu, a put vas nanese u Londonu, posjetite svakako palaču i ovu iznimno zanimljivu izložbu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari