Na današnji dan

Atentator na Ronalda Reagana: Pokušao prvi u nizu neuspjelih suicida!

 

John Hinckley, mlađi izvršio je atentat na američkog predsjednika Ronalda Reagana 30. ožujka 1981. U ovom je pokušaja predsjednikova ubojstva stradalo više osoba. Reagan je s ranom u prsima hitno prebačen u bolnicu, a jedna anegdota kaže da je predsjednik prilikom prijema u bolnicu zadržao svoj smisao za humor te je duhovito izrazio nadu da će ga operirati liječnici republikanci. Očito mu se želja ispunila jer se nakon ovog teškog ranjavanja uspješno oporavio.

Fascinacija glumicom Jodie Foster

Zanimljivo je da je Hinckley pokušao ubiti Reagana kako bi impresionirao tada dvanaestogodišnju glumicu Jodie Foster nakon što ju je gledao u ulozi mlade prostitutke, u kultnom filmu, “Taksist”. Hinckley se očito poistovjetio s glavnim likom iz spomenutog filma Travisom Bickleom, kojega glumi Robert de Niro, a koji se spremao izvršiti atentat na američkog senatora.

Niz pokušaja suicida


Samo dva mjeseca nakon neuspješnog atentata na današnji dan, 27. svibnja 1981. Hinckley je pokušao izvršiti svoj prvi suicid predoziravši se lijekovima u Saveznom popravnom zavodu u Butneru u državi Sjevernoj Karolini, nakon čega je dobio stalni dvadeset i četverosatni nadzor. U tom trenutku je bio na psihološkom procjenjivanju koje se provodilo prije početka suđenja. Nekoliko mjeseci kasnije izvršio je i drugi pokušaj suicida, pokušavši se objesiti svojom odjećom u zatvorskoj ćeliji u vojnom stožeru u Fort Meadeu u Marylandu, ali je i ovaj puta na vrijeme hospitaliziran. Treći pokušaj u kojem je ponovno posegnuo za lijekovima zbio se u bolnici St. Elizabeths u Washingtonu, a gdje je bio smješten nakon što je na suđenju proglašen neuračunljivim.

Puštanje na slobodu

Iz psihijatrijske ustanove pušten je na slobodu u rujnu 2016. godine, iako je riječ o osobi s nizom dijagnoza, pri čemu je dobio određene restrikcije koje uključuju, između ostalog, zabranu prilaska i kontakta Jodie Foster i potomaka obitelji Reagan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari