Zašto vojnici koji se predaju koriste zastave bijele boje?

Bijela zastava, kao što je svima poznato, označava kapitulaciju. Možda je manje znan podatak da je njeno simboličko podrijetlo staro preko dvije tisuće godina. Premda oko toga postoje određena razilaženja, većina se stručnjaka slaže da se, u znak predaje, prvi put zavijorila na ratištu dinastije Han. Publije Kornelije Tacit, jedan od najvažnijih kroničara starog Rima, spominje je u svojim “Povijestima”, kad govori o bitki koja se vodila 69. godine. Bila je to novina u ratovanju: rimski vojnici su kapitulaciju ranije demonstrirali držanjem štitova iznad glava. U srednjem vijeku, bijele barjake nosili su glasnici, kako bi se razlikovali od boraca.

Dok neki smatraju da je odabir bijele boje bremenit simbolikom, drugi vjeruju kako se radi o čisto praktičnom aspektu. Naime, umjetna bojila za tkanine nisu još bila poznata u drevnom svijetu, pa se prirodna bijela boja sukna nametnula kao logičan izbor. Osim toga, ta boja je najuočljivija u okolišu. Postoji i teorija koja je povezuje sa značenjem bijele boje u Kini: ondje se, naime, povezuje sa smrću i žalošću, pa je moguće da su kineski vojnici tijekom predaje koristili zastavu upravo ove boje kako bi iskazali tugu zbog poraza.

Kako bilo, bijela zastava danas je međunarodni simbol predaje te se, kao takva, priznaje u Ženevskoj konvenciji. Nepoštivanje njenog značenja smatra se strogim kršenjem ratnog prava: vojnicima nije dopušteno zapucati na osobu koja je istaknula bijelu zastavu, jer to znači da je ova nenaoružana. Vrijedi i obratno – onaj tko maše ovom zastavom ne smije ući u oružani sukob s onima kojima se predaje. Zapravo, ne mora se nužno raditi o zastavi – čak i mahanje bijelim rupčićem ili krpom znalo je spašavati ljudima glave na ratištu. Upoznati s tom činjenicom, irački zapovjednici u Zaljevskom ratu vojnicima su oduzimali odjeću bijele boje, uključujući donje rublje i čarape, kako bi ih spriječili u namjeri da se predaju američkim trupama. Na sreću nekih vojnika, stavljanje ruku iznad glave pokazalo se jednako efikasnim za tu svrhu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari