Zapisano u mahovini: Evo kako su izgledali posljednji dani Ledenog čovjeka!

Fotografija: YouTube screenshot

Godine 1991. planinari su u talijanskim Alpama nabasali na mumificirano tijelo muškarca staro 5.300 godina. Prema mjestu pronalsaka, dolini Ötz, arheolozi su mu nadjenuli ime Ötzi. Iznimno dobro očuvan pod slojevima leda, smatra se najstarijom mumijom na svijetu, a već duže od četvrt stoljeća znanstvenicima pruža bogat uvid u ranu ljudsku povijest, preciznije, život tijekom bakrenog doba.

Ranije analize pokazale su da je Ledeni čovjek, kako mu tepaju, bio bradat, mišićav i visok nešto više od metar i pol; da je bolovao od crijevnih nametnika te da je umro od iskrvarenja u dobi od četrdeset i šest godina, što se u ono vrijeme smatralo dubokom starošću, nakon što ga je netko pogodio strijelom u leđa.

Analizom vegetacije – brojnih vrsta mahovine – koja se nalazila oko mumije, znanstvenici su nedavno otkrili nove informacije o Ötzijevim posljednjim danima. Kako je samo manji dio mahovnjača spadao u područje u kojem je mumija pronađena, zaključili su da je ostatak donesen s drugog mjesta, najvjerojatnije na Ötzijevoj odjeći. Neke od vrsta identificirane su kao mahovnjače koje i danas postoje u dolini Schnalstal, što sugerira da je muškarac putovao tim područjem na svome usponu do ledenjaka koji je na kraju postao njegovo posljednje počivalište.

Piše: Lucija Kapural


Komentari