Zanimljivosti o zastavama, 2. dio

Zastave se pojavljuju još u antičko doba, a u srednjem vijeku koristile su ih svjetovne i crkvene institucije. U novom vijeku rabe se u širokom rasponu, od država i vojnih jedinica do plemićkih obitelji i cehova. Nacionalne zastave u Europi nastajale su sredine devetnaestog stoljeća, u doba velike revolucije 1848. U suvremeno doba su doživjele procvat te, uz grb, postale glavno obilježje svake pojedine države, pokrajine, grada i različitih institucija. Nastanak i uporabu zastava tijekom povijesti proučava veksilologija, poznata i kao zastavoslovlje. Riječ je o pomoćnoj povijesnoj znanosti novijeg datuma: termin je 1957. skovao američki znanstvenik Whitney Smith, osnivač i dugogodišnji ravnatelj Centra za proučavanje zastava sa sjedištem u Winchesteru. Za vas smo probrali nekoliko zanimljivosti o zastavama – ako ste uživali u emisiji “Fun With Flags” legendarnog Sheldona Coopera, najpoznatijeg štrebera s malih ekrana, uvjereni smo da ćete pomno proučiti naredne retke!

1. Kad je u Kanadi 1965. raspisan natječaj za dizajn nacionalne zastave, na više od deset posto poslanih radova nalazio se lik – medvjeda! Na koncu je, dana 15. veljače te godine, odabrano rješenje povjesničara Georgea Stanleya, crveno-bijela zastava sa stiliziranim javorovim listom. Kanada je prije toga dugo rabila zastavu crvene boje, koja je u jednom uglu imala umanjenu britansku zastavu.

2. Švicarska garda, zadužene za čuvanje ulaza u Vatikan i sigurnost Svetog Oca, jedina je vojska čija se zastava mijenja, budući da se na njoj nalaze grbovi trenutačnog pape i glavnog zapovjednika.

3. Bijela zastava, koja označava kapitulaciju, prvi put se zavijorila na ratištu dinastije Han. Tacit, jedan od najvažnijih kroničara starog Rima, spominje je u svojim “Povijestima”, kad govori o bitki koja se vodila 69. godine. Bila je to novina u ratovanju: rimski vojnici su kapitulaciju ranije demonstrirali držanjem štitova iznad glava.

4. Danski Dannebrog najstarija je državna zastava koja je danas u upotrebi – bijeli križ na crvenoj podlozi Danci koriste još od 1219. Ovaj dizajn zastave prihvaćen je i u drugim nordijskim zemljama pa ga, s varijacijama u bojama, koriste Finska, Island, Švedska i Norveška. Norvežani su, nakon izlaska iz unije sa Dancima, neko vrijeme zadržali Dannebrog, no krajem 19. stoljeća su preko bijelog križa dodali još jedan, plavi. Kod Finaca plavi križ na bijeloj podlozi simbolizira jezera i snijeg. Za švedsku žuto-plavu zastavu veže se jedna legenda: tijekom rata s Finskom u 12. stoljeću, Erik Sveti navodno je na nebu vidio žuti križ te je to odlučio prenijeti na zastavu. Premda uzbudljiva, ova priča je upravo to, samo priča – prvi opis ovakva švedskog barjaka datira iz 16. stoljeća. Zastava Islanda datira pak iz 1944. godine. Za uzor joj je poslužio danski stjeg, a boje su obrnute od onih na zastavi Norveške, s kojem ova državica ima jake povijesne veze.


5. U mirnodopskim uvjetima, zastava Filipina vijori se s plavom trakom na vrhu, dok se u slučaju rata okreće naglavačke, s crvenom trakom gore.

6. Francuska trobojnica, drapeau tricolore, nastala je tijekom revolucije – proglašena je službenom državnom zastavom 1794. godine. Njeno podrijetlo nije do kraja razjašnjeno, no najvjerojatnije je nastala spajanjem zastave Pariza (plava i crvena) s kraljevskom bijelom bojom. Ovaj dizajn zastave od Francuza su preuzele brojne druge države, uglavnom bivše kolonije te susjedne zemlje.

7. Popularni naziv američke zastave je Betsy Ross, a nadimak je dobila po ženi koja je sašila prvu zastavu. Sastoji se od trinaest vodoravno poredanih crvenih i bijelih pruga koje simboliziraju trinaest prvobitnih država koje su proglasile neovisnost 1776. godine. Od početka se u lijevom gornjem uglu nalazi plavo polje u kojem su zvjezdice što simboliziraju broj država. U početku ih je bilo trinaest, da bi ih danas bilo pedeset.

8. Zastava Indonezije sastoji se od dvije horizontalne pruge, crvene i bijele. Boje su tradicionalne, a kroz povijest su ih koristile brojne dinastije. Prema nekim stručnjacima, crvena simbolizira krv onih koji su položili život u borbi za neovisnost, a bijela moralnu čistoću; drugi pak smatraju da su ove boje povezane s temeljima tamošnje prehrane – bijela bi tako predstavljala rižu, a crvena šećernu palmu.

9. Zastava američke savezne države Oregon ima različito lice i naličje: s prednje strane, prikazuje službeni grb države (s 1859. godinom, kad je Oregon pridružen SAD-u), a na naličju je prikazana nacionalna životinja – dabar.

10. Vlastitu zastavu ima i jedan planet, Mars. Dizajnirala ju je NASA – crvena boja na njoj predstavlja Mars, dok zelena i plava simboliziraju njegov mogući razvoj kao naseljivog planeta u budućnosti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari