Zanimljivosti o oružju: Od praćke do laserske puške

Od toljage, koplja, luka i strijele, preko buzdovana, mača, sablje i kubure, do automatskih pušaka, atomskih bombi i dronova, ljudi koriste brojne vrste oružja kako bi utamanili druge ljude. Nasumičnim redoslijedom, donosimo zanimljivosti o oružju kroz povijest!

1. Razvoj tenka započeo je početkom Prvoga svjetskog rata u Velikoj Britaniji, gdje je 1915. predstavljen prototip ovoga oklopnog vozila nazvan “Little Willie”. Isprva, tenkovi su klasificirani prema “rodu”: oni oboružani topovima dobivali su muška imena, dok su se ženska davala onima s lakim strojnicama.

2. Iza akronima PHASR (“personnel halting and stimulation response rifle”) krije se moderna laserska puška, konstruirana za potrebe američke vojske. Ovo efikasno oružje, koje privremeno osljepljuje te dezorijentira protivnike, gotovo je identično puški “Storm” iz popularne video-igrice “Halo 4”.

3. Drevni Rimljani su, za zaustavljanje manjih pobuna u okvirima svoga carstva, koristili vrlo osebujne praćke. Ispaljivale su, naime, zviždeće projektile: dok je jurili kroz zrak, kamenje u čijem su središtu bile izbušene rupe proizvodilo je zvuk sličan zujanju roja kukaca. Budući da su bili maleni, iz jedne praćke moglo se ispaliti više projektila.

4. Pripadnici indijanskog naroda Chinook, koji se prije više od tisuću godina skrasio na području donjeg toka rijeke Columbije (današnji Oregon!), bili su na na glasu kao vješti tvorci oružja: više od sedam tisuća artefakata sofisticiranog dizajna tijekom godina je pronađeno na ovoj lokaciji. Između ostalog, arheolozi su u okolici pronašli minijaturne trozupce i noževe. Stručnjaci pretpostavljaju da su bili namijenjeni djeci, odnosno da su ih očevi pomoću njih učili kako da se bore!


5. Jedan od najčudnijih pištolja izumljenih za vrijeme Drugoga svjetskog rata nosio je pompozni naziv “FP-45 Liberator” (na slici!). Ovo jeftino, neveliko, pomalo zdepasto oružje moglo je ispaliti samo – jedan hitac! “Osloboditelj”, američko čedo, bio je namijenjen bacanju na okupirane teriotorije iz aviona, kako bi se pripadnici pokreta otpora mogli oduprijeti neprijateljima.

6. Ured za strateške usluge (OSS), obavještajna agencija koja se smatra pretečom CIA-e, tijekom Drugoga svjetskog rata stvorio je ručnu granatu BEANO Z-13. Bila je istog oblika i težine kao loptica za bejzbol, i to ne slučajno: ideja je bila da se američki vojnici, odrasli igrajući bejzbol, njome s lakoćom služe.

7. Dana 29. kolovoza 1949. SSSR je testirao svoju prvu nuklearnu bombu, označivši kraj dotadašnjega američkog monopola na nuklearno oružje. Test, izvršen na poligonu Semipalatinsk na području današnjeg Kazahstana, nosio je kodni naziv RDS-1, no bio je poznatiji pod nadimkom “Plava munja”. Eksploziji su ciljano izloženi zrakoplovi, improvizirane kuće te gotovo dvije tisuće životinja, radi mjerenja učinka bombe na objekte i živa bića. Amerikanci su shvatili što se događa kad je njihov avion za prikupljanje meteoroloških podataka registrirao povećanu količinu radioaktivnih čestica u zraku iznad Aljaske.

8. Preteču torpeda, podvodnog projektila s vlastitim pogonom namijenjenog umištavanju ciljeva na morskoj površini i ispod nje, izumio je Hrvat Ivan Blaž Lupis (1813. – 1875.). Prototip je 1860. predstavio u Rijeci, a šest godina kasnije, prema njegovoj ideji, prvi uporabljivi torpedo konstruirao je engleski inženjer Robert Whitehead. Pod imenim “Lupis-Whitehead”, izum je otkupila austrougarska mornarica, a potom i gotovo sve veće pomorske sile svijeta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari