Zanimljivosti o najboljem nogometnom sucu svih vremena

Šest puta zaredom je proglašavan sucem godine, a mnogi ga smatraju najboljim nogometnim sucem svih vremena. Rođen 1960. u Bologni, kratko je igrao u lokalnom klubu, da bi se već sa sedamnaest počeo baviti suđenjem. Olimpijske igre u Atlanti, finale Lige prvaka 1999., finale Svjetskog prvenstva 2002., finale Kupa UEFA neki su od turnira na kojima se oglasila zviždaljka Pierluigija Colline. Poigrali smo se slovima njegova imena i prezimena te uz svako od njih pobrojali zanimljive pojmove iz života veličanstvenog ćelavca!

Peter Garrett – buljave plave oči, ćelava glava, tanke usne… Collina i australski glazbenik Peter Garret nalikuju kao dvije kapi vode! Nekadašnji frontman grupe “Midnight Oil”, kasnije istaknuti političar, kaže da su ga više puta zamijenili s legendarnim sucem, što je doživio kao kompliment, budući da je ovaj sedam godina mlađi!

Inteligencija – ima kvocijent inteligencije 160, što ga svrstava u kategoriju genija.

Ekonomija – s odličnim uspjehom je diplomirao ekonomiju. Nakon sudačkog umirovljenja 2005. godine, vratio se onome čime se bavio u mladosti, financijskom savjetovanju.


Reklame – u Japanu, zemlji u kojoj uživa veliku popularnost, snimio je reklamu za takoyaki, smrznute okruglice od hobotnice. Reklamirao je i pivo, automobile, sportsku opremu, mobilne mreže te kartice, a u animiranom obliku se “pojavio” u spotu Georgea Michaela za pjesmu “Shoot the Dog”, gdje je uručio crveni karton tadašnjem britanskom premijeru Tonyju Blairu!

Lumen za jezike – pored materinjeg talijanskog, tečno govori engleski, španjolski i francuski te natuca još pet-šest drugih jezika.

Urokljivo oko – uoči finalne utakmice između Njemačke i Brazila na SP-u 2002. godine, njemački vratar Oliver Kahn izjavio je sljedeće: “Nema dvojbe da je Collina jedan od najvećih sudaca na svijetu, ali se ne bi baš moglo reći da meni donosi sreću. Uvijek sam imao dojam da me gleda urokljivim okom!”. Teza o “urokljivom oku” nije, čini se, bila bez vraga: Nijemci su izgubili s 0:2.

Iskrenost – tvrdi da je “fizički nesposoban” za laganje.

Gianna – godine 1988. u Toskani je upoznao lijepu studenticu po imenu Gianna. Počeli su živjeti zajedno nakon samo nekoliko dana poznanstva, a ubrzo su se vjenčali i dobili dvije kćeri.

Iz svlačionice s nostalgijom – u jednom intervjuu, otkrio je zanimljiv detalj o druženju s igračima tijelom finala SP-a 2002. godine. Oba tima i suci su na stadionu morali biti sat vremena prije predviđenog, pa su to vrijeme proveli družeći se u svlačionici. “Izgledalo je kao da čekamo autobus i brbljamo na stanici”, prisjeća se Collina.

Ceca – godine 2004. u Beogradu je snimio reklamu za pivo MB s turbo-folk pjevačicom Cecom i glumcem Lazarom Ristovskim.

Objektivnost – Luciano Moggi, tadašnji sportski direktor Juventusa, bio je ljut na Collinu nakon što je njegov tim izgubio. U nedostatku boljih argumenata, suca je optužio za – “pretjeranu objektivnost”!

Lazio – dvije godine nakon što je objesio zviždaljku o klin, priznao je da je ono o čemu se dugo spekuliralo istina: doista je navijao za Lazio. Ali, odmah se ogradio, samo kao dječak!

Le mie regole del gioco – godine 2003. objavio je autobiografiju “Le mie regole del gioco” (“Moja pravila igre”). Knjiga je doslovce razgrabljena s polica knjižara.

Igrice – jedini je sudac na svijetu čiji je lik korišten u nogometnim videoigricama.

Nadimak – u vrijeme dok je oštrim okom skenirao situaciju na nogometnom terenu, bio je poznat pod nadimkom Šerif.

Alopecija – početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, obolio je od progresivnog oblika alopecije te doslovce preko noći ostao bez kose. U to vrijeme su ga nazivali Kojakom, po ćelavom junaku istoimene serije.

Piše: Lucija Kapural

Komentari