Zanimljivosti o čuvenim građevinama

Zbog čega su drevne piramide sjajile? Koje je zdanje ostalo stajati nakon što je atomska bomba pretvorila Nagasaki u prah i pepeo? Gdje se nalazi najviši minaret na svijetu? Donosimo zanimljivosti o čuvenim građevinama!

1. Piramide, monumentalne kamene grobnice egipatskih faraona, izvorno su bile zaštićene kamenjem izrađenim od visoko polirana bijelog krečnjaka. Odražavalo je sunčevu svjetlost, zbog čega su piramide sjajile poput dragulja. Zahvaljujući zaštitnu sjajnom sloju, pretpostavlja se kako su bile vidljive s planina u Izraelu a, prema nekim stručnjacima, čak i s Mjeseca.

2. Dana 9. kolovoza 1945. plutonijska bomba bezazlenog nadimka “Fat Man” pretvorila je Nagasaki u prah i pepeo, odnijevši živote između 40.000 i 75.000 ljudi. Zanimljivo, u gradu je postojao samostan u čijoj izgradnji je sudjelovao poljski franjevac Maksimilijan Kolbe. Njegova odluka o podizanju sakralnog objekta na obronku brda nije se sviđala Japancima, jer se navodno protivila šintoističkim pravilima o harmoniji građevine i prirode. Kolbe je, međutim, bio ustrajan, pa je samostan izgrađen na mjestu koje je odabrao. Kad je nad gradom eksplodirala bomba, samostan je ostao sačuvan – brdo ga je zaštitilo od udara!

3. Taj Mahal, mauzolej nedaleko od Agre u Indiji, prema predaji je dao podići vladar Mogulskog Carstva Šah Džahan, za pokojnu suprugu. Za gradnju velebnog zdanja od bijelog mramora bila su potrebna gotovo dva desetljeća. Prema legendi, šah je tada, umjesto da ih nagradi, dao odsjeći ruke radnicima i arhitektima, kako nikad više ne bi mogli stvoriti nešto toliko lijepo!

4. Gradnja katedrale Notre-Dame započela je 1160. godine, pod paskom biskupa Mauricea de Sullyja. Zanimljivo, ovaj biser gotičke arhitekture podignut je na ruševinama dviju crkvi, koje su pak izgrađene na ostacima svetišta iz razdoblja Rimskog carstva. Većina povjesničara smatra da se, prije dvije tisuće godina, na tom mjestu nalazio hram vrhovna rimskog božanstva Jupitera.


5. Cardiff Castle, srednjovjekovna tvrđava koja je velškom gradu Cardiffu dala ime, slovi za omiljeno okupljalište duhova. Generacije plemićkih obitelji svjedočile su o paranormalnim aktivnostima koje su se ondje zbivale u ranim jutarnjim satima. Šaptom su se s koljena na koljeno prenosile priče o pokućstvu koje se samo premješta, o vratima koja se sama zaključavaju i otključavaju, o magličastoj prikazi koja podsjeća na lik mlade djevojke i o fantomskoj kočiji koju je moguće čuti ali ne i vidjeti u okolici tvrđave!

6. Među najistaknutijim pulskim antičkim spomenicima jest, dakako, čuveni amfiteatar. Počeo se graditi u doba cara Augusta, da bi konačan oblik poprimio u prvom stoljeću, pod upravom Flavijevaca. U građevini od kamenih blokova održavane su krvave gladijatorske borbe, kao i javna suđenja praćena pogubljenjima ubojica, razbojnika i pobunjenika. Ondje su mučeni i kršćani, prema kojima rimska vlast nije pokazivala ni traga milosti. Okrutne spektakle u areni zabranio je car Honorije.

7. Džamija kralja Hasana II. u Casablanci, koja se diči najvišim minaretom na svijetu, uistinu je impresivna. Na građevini od bijelog mramora i granita radilo je više od šest tisuća radnika, a podignuta je na zemlji “otetoj” od oceana: dobrim dijelom leži ponad Atlantika, a činjenica da je pod izrađen od debelog stakla omogućuje vjernicima da, za vrijeme molitve, uživaju u pogledu na valove. Ideja je inspirirana stihom iz Kurana, koji kaže da je “Božje prijestolje sagrađeno iznad vode”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari