Zanimljivosti iz povijesti: Zašto je egipatska vladarica Hatšepsut nosila lažnu bradu?

Zašto su japanski vojnici zamatali glave maramama prije odlaska na bojište? Kad su stvoreni popularni autići na sudaranje? Kojim je izumom znanost zadužio američki glumac Paul Winchell? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Japanski vojnici u bitke su rijetko odlazili otkrivene glave, kako u drevnoj tako i u novijoj povijesti. Među njima je, naime, bilo rašireno staro praznovjerje da povezivanje glave maramom donosi sreću na bojnom polju.

2. Alma, Lucille i Marie Pufpaff, sestre blizanke iz američkog grada Clevelanda, udale su se istog dana, 12. travnja 1932. godine. Pedeset godina kasnije, tri vitalne starice zajedno su proslavile zlatni pir!

3. Drevni Egipćani bradu su smatrali simbolom moći i časti, pa su je faraoni obavezno nosili. Toga nisu bile pošteđene ni žene. Primjerice, Hatšepsut, egipatska vladarica od 1488. do 1468. godine prije Krista, redovito je nosila umjetnu bradu. Pripisivali su joj božansko podrijetlo, a na slikama su je portretirali kao muškarca.


4. Autići na sudaranje, popularna atrakcija u većini lunaparkova na svijetu, izumljeni su davne 1928. godine. Mališani su se njima prvi put provozali na sajmu u engleskome obalnom gradu Skegnessu.

5. Lukinu jamu, najdublju jamu u Hrvatskoj, 1992. godine su otkrili slovački speleolozi. Devetnaest godina kasnije, istraživanje je pokazalo da je dublja nego što se isprva mislilo – njen otvor nalazi se na 1438 metara apsolutne visine. Nalazi se u strogom rezervatu Hajdučki i Rožanski kukovi, šest kilometara južno od meteorološke postaje na Zavižanu, a ime je dobila po zagrebačkome geologu i speleologu Ozrenu Lukiću “Luki”, koji je 1992. poginuo u Domovinskom ratu.

6. Čuveni francuski kipar Auguste Rodin (1840. – 1917.) nevjenčanu suprugu Rose Beuret do oltara je odveo nakon – pedeset tri godine veze! Bračna sreća nije bila dugoga vijeka: Rose je umrla dva tjedna nakon vjenčanja, a nekoliko mjeseci nakon nje svijet je napustio neutješni udovac.

7. Paul Winchell (1922. – 2005.), američki glumac i trbuhozborac, u slobodno vrijeme bavio se medicinom. Manje je poznat podatak da je upravo on patentirao prototip umjetnog srca!

8. O smrti Tutankhamona, egipatskog faraona koji je živio u četrnaestom stoljeću prije Krista, postoje dvije teorije. Prema jednoj, ubio ga je dvorjanin Aja, koji je nakon njegove smrti došao na prijestolje; prema drugoj, nastradao je od ugriza nilskog konja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari