Zanimljivosti iz povijesti: Voće besmrtnosti, prsten časti i kloniranje mamuta

Koliko je trajao najduži teniski meč svih vremena? Koje je voće u drevnoj Kini povezivano s vječnim životom? Zašto su gosti čuvena talijanskog skladatelja iz njegove kuće u pravilu izlazili siromašniji nego što su bili kad bi u nju ušli? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Cilindar, apsurdno visoki šešir koji je 1797. godine, kad je izumljen, izazvao snebivanje na londonskim ulicama, u viktorijansko doba postaje neizostavan modni dodatak imućne gospode. Uz njega, simbol pripadnosti povlaštenoj klasi bile su igle za kravate, koje su se izrađivale od – kostiju jazavaca!

2. Najduži meč u povijesti tenisa odigran je u 2010. godine u Wimbledonu, između Amerikanca Johna Isnera i Francuza Nicolasa Mahuta. Završio je Amerikančevom pobjedom, nakon jedanaest sati i pet minuta!

3. Zlatnim prstenima u antičkom Rimu isprva su se smjeli ukrašavati isključivo svećenici vrhovnog božanstva Jupitera. S vremenom, taj se nakit proširio i među senatorima te vojnicima, simbolizirajući ugled i čast.


4. U ljeto 1997. devetogodišnji dječak Simion Jarkov u blizini Katange na Tajmirskom poluotoku pronašao je dvadeset tri tone težak blok leda s ostacima 20.380 godina starog mužjaka mamuta. Francuski istraživač Bernard Buigues planirao ga je klonirati, ali je njegova ideja propala jer na mamutovim kostima nije bilo mesa.

5. Američki književnik Ernest Hemingway (1899. – 1961.) bio je veliki zaljubljenik u cirkus – kao dječak, bavio se mišlju da se pridruži jednoj putujućoj družini. I u odrasloj dobi, autor romana “Zbogom oružje” redovito je odlazio na cirkuske predstave, koje je opisivao kao “jedino vječno zadovoljstvo koje novac može kupiti”.

6. Prije stotinu i pedeset godina, više od devedeset posto poroda obavljeno je kod kuće, većina liječnika nije imala fakultetsko obrazovanje, a žene su prale kosu jednom mjesečno, i to mješavinom boraksa i bjelanjka jajeta.

7. Čuveni talijanski skladatelj Pietro Mascagni (1863. – 1945.), autor opere “Cavalleria rusticana”, bio je pasionirani kartaš. Turnire, koji su trajali do duboko u noć, organizirao je u vlastitom domu, a najčešće je kartao s najboljim prijateljem, opernim pjevačem Titom Schipom. Dvojac, koji možda jest a možda nije varao, redovito bi “opelješio” one koji su bili dovoljno naivni da s njima sjednu za stol.

8. U drevnoj Kini, breskve su smatrane simbolom dugovječnosti. Prema tamošnjoj legendi, u vrtu vilinskog kralja svakih tisuću godina sazrijeva čarobna breskva (na slici!), koja onome tko je zagrize daruje besmrtnost.

Piše: Lucija Kapural

Komentari