Zanimljivosti iz povijesti: Velika londonska kuga odnijela je živote četvrtine gradskog stanovništva!

Zašto su francuskim krvnicima svojedobno darivane rukavice? Odakle potječe praznovjerje da zečja šapa donosi sreću? Koji je pjesnik imao najopasniju publiku na svijetu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U Francuskoj je u dvanaestom stoljeću bio raširen običaj da se krvniku, nakon uspješno odrađene egzekucije, daruju nove rukavice, koje će koristiti pri sljedećem pogubljenju.

2. Trgovci u drevnom Egiptu sa sobom su posvuda nosili svojevrsnu “osobnu kartu”, plosnati kamičak na kojem je bio izrezbaren njihov portret.

3. Kelti su zečeve smatrali svetim životinjama, vjerujući kako tijela ovih nevelikih sisavaca nastanjuju podzemni duhovi. Pretpostavlja se da upravo otuda potječe rašireno peaznovjerje da zečja šapa donosi sreću.

4. Velika londonska kuga, koja je trajala od 1665. do 1666. godine, u samo osamnaest mjeseci je odnijela živote 100.000 ljudi – gotovo četvrtinu gradskog stanovništva. U vrijeme epidemije, jedna od teorija je bila da zarazu uzrokuju mačke, pa je ubijeno na tisuće ovih životinja. Ironično, oni koji su ih zadržali imali su manje šanse da obole, jer su njihove kuće bile očišćene od stvarnih prijenosnika zaraze – štakora.


5. Old Billy, konj engleskog veleposjednika Edwarda Robinsona, dočekao je rekordno duboku starost. Uginuo je 1822., u dobi od šezdeset dvije godine. Inače, konji u prosjeku žive između dvadeset pet i trideset pet godina.

6. Drevno ime Novog Zelanda je Aotearoa, što na jeziku Maora, koji su ga u desetom stoljeću naselili, znači “zemlja dugoga bijelog oblaka”. Naziv vjerojatno potječe od bijelih nakupina vodene pare, što se nad dijelom otočja zadržavaju tijekom gotovo cijele godine, a nastaju od gejzira, vodoskoka vrele vode vulkanskog podrijetla.

7. Bartholemew “Bat” Masterson (1853. – 1921.), legendarni šerif Dodge Cityja u Kanzasu, preživio je na desetke obračuna pištoljima, kao i nekoliko pokušaja atentata, da bi mirno preminuo za svojim stolom, u dobi od šezdeset sedam godina.

8. Francuski glumac Charles Dullin (1885. – 1949.) imao je najopasniju publiku koju možete zamisliti. Ovaj ludo hrabri čovjek je, naime, često recitirao poeziju u – kavezu s lavovima!

Piše: Lucija Kapural

Komentari